Tautsaimniecības komisija aicina pārskatīt “Rail Baltica” projekta pārvaldības struktūru

(04.12.2019.)

“Ņemot vērā nestabilo situāciju un ilgstošo stagnāciju projekta pārvaldībā, Tautsaimniecības komisija aicina Satiksmes ministriju pārskatīt “RB Rail” struktūru,” sacīja Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājs Jānis Vitenbergs. Komisija reaģējot uz sabiedrībā izskanējušajām bažām par problēmām projekta “Rail Baltica” pārvaldībā, trešdien, 4.decembrī, tikās ar Satiksmes ministrijas, AS “RB Rail” un SIA “Eiropas Dzelzceļa līnijas” pārstāvjiem, lai pārrunātu projekta attīstību.

Bažas radušās, jo Baltijas valstu kopuzņēmuma AS “RB Rail”, kurš nodrošina projekta “Rail Baltica” pārvaldību, darbinieki atklātā vēstulē pauduši, ka projekts ir kritiskā situācijā pārvaldības un interešu konfliktu dēļ, skaidroja J.Vitenbergs, uzsverot, ka tas ir nopietns signāls un projekts var būt apdraudēts. “Organizācijā strādā spēcīgi nozares speciālisti, kuri pauduši raizes, ka pēdējo 14 mēnešu laikā nomainījušies pieci augstākās vadības pārstāvji. Pēdējais no tiem – soms Timo Rīhimaki (Timo Riihimäki), kurš tika pozicionēts kā kompromisa radējs starp visām trim Baltijas valstīm, – arī pametis valdes priekšsēdētāja krēslu. Tāpēc rodas jautājums - vai ar vadības maiņu kas tiks atrisināts?” norādīja J.Vitenbergs.

Šobrīd projekta īstenošanai jāseko īpaši rūpīgi līdzi visos līmeņos, iesaistoties gan Saeimai, gan atbildīgajiem ministriem un Ministru prezidentam, sacīja J.Vitenbergs, uzsverot, ka iesaistei jābūt nevis epizodiskai, bet nepārtrauktai.

J.Vitenbergs pēc sēdes pauda cerību, ka Satiksmes ministrija pārskatīs AS “RB Rail” pārvaldības struktūru un lems par iespējamo restrukturizāciju, piebilstot, ka aicinātu sarunas veikt jau pavisam drīz – piektdien gaidāmajā Baltijas valstu ministru un premjerministru darba vizītē, kas norisināsies Rīgā. Jāpanāk vienots Baltijas valstu redzējums, jo līdz šim ir piemirsts, ka projekts tiek īstenots vienota mērķa vārdā, uzsvēra J.Vitenbergs.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī