Saeimas komisija galīgajam lasījumam virza likuma grozījumus par pašvaldību administratīvo komisiju izveidošanas kārtību

(27.11.2019.)

Vietējo pašvaldību administratīvo komisiju izveidošanas kārtību un darbību turpmāk plānots noteikt likumā. To paredz Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijā trešdien, 27.novembrī, galīgajam lasījumam atbalstītie grozījumi likumā “Par pašvaldībām”. Patlaban šo komisiju izveidošanu likums nosaka vispārīgi. 

Paredzēts, ka administratīvo pārkāpumu procesa veikšanai un arī citu uzdevumu izpildei pašvaldība izveidos administratīvo komisiju vismaz piecu cilvēku sastāvā. Plānots, ka komisija darbosies pastāvīgi un tā nebūs saistīta ar domes pilnvaru termiņu. Nepieciešamības gadījumā pašvaldība varēs izveidot arī administratīvās komisijas apakškomisiju. 

Likumprojekts noteic, ka gan komisijas, gan apakškomisijas nolikumu apstiprina pašvaldības dome. Lai komisija būtu lemttiesīga, tās sēdē būs jāpiedalās ne mazāk kā pusei no tās sastāva. 

Grozījumi paredz, ka pašvaldības administratīvās komisijas lēmumu varēs pārsūdzēt rajona (pilsētas) tiesā.   

Izmaiņas rosinātas, ņemot vērā, ka Administratīvās atbildības likumā, kas spēkā stāsies nākamā gada 1.janvārī, administratīvā procesa veikšana noteikta pašvaldību administratīvajām komisijām vai apakškomisijām, neregulējot jautājumu par šo komisiju izveidošanu un darbību. 

Pašvaldību likuma grozījumus galīgajā lasījumā Saeimas sēdē plānots skatīt 5.decembrī.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā