Baltijas valstu parlamentārieši Rīgā spriedīs par vienotu elektroenerģijas tirgu un ciešāku sadarbību medicīnā

(26.11.2019.)

Parlamentārieši no Latvijas, Igaunijas un Lietuvas 28.-29.novembrī pulcēsies Rīgā uz Baltijas Asamblejas (BA) 38.sesiju, lai spriestu par Baltijas valstu enerģētikas tirgus attīstību, tostarp elektrotīklu sinhronizāciju ar kontinentālās Eiropas tīkliem un kopējā elektroenerģijas tirgus saistību ar trešajām valstīm. Tāpat deputāti pārrunās ciešākas sadarbības iespējas medicīnas, kā arī augstākās izglītības jomā un diskutēs par ūdeņraža izmantošanas perspektīvām un citiem Baltijas valstu sadarbībā aktuāliem jautājumiem.

Sesijas ieskaņā ceturtdien Mazajā ģildē pulksten 19.00 notiks BA balvas literatūrā, mākslā un zinātnē svinīgā laureātu apbalvošanas ceremonija, kā arī pasniegs BA medaļas, ko piešķir par īpašiem nopelniem Baltijas valstu vienotības stiprināšanā.

Ar BA balvu mākslā šogad īpašā ceremonijā apbalvos latviešu diriģentu Normundu Šnē, ar balvu literatūrā godinās rakstnieci Lēlo Tungalu (Leelo Tungal) no Igaunijas, savukārt balvu zinātnē piešķirs profesoram Jūram Banim (Jūras Banys) no Lietuvas.

Savukārt BA 38.sesiju piektdien pulksten 10.00 Saeimas namā atklās BA prezidents un Latvijas delegācijas vadītājs Jānis Vucāns, kā arī visu trīs Baltijas valstu parlamentu spīkeri – Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, Igaunijas Rīgikogu priekšsēdētājs Henns Pelluāss (Henn Põlluaas) un Lietuvas Seima priekšsēdētājs Viktors Pranckietis (Viktoras Pranckietis), piedaloties arī Polijas Senāta maršalam Tomašam Grodzkim (Tomasz Grodzki). 

“Tikai sadarbojoties uz apvienojot resursus, mēs varam stāties pretim izaicinājumiem, risināt problēmas un vairot mūsu valstu un reģionu labklājību,” uzsver BA prezidents J.Vucāns, akcentējot, ka būtiski arī pārējai pasaulei demonstrēt, ka Baltijas valstis runā un darbojas saliedēti, kā vienots veselums, aizstāvot savas kopīgās vērtības.

Tāpat piektdien BA ietvaros notiks 25.Baltijas Padome – parlamentu un izpildvaras sadarbības platforma -, kurā klātesošos uzrunās J.Vucāns, kā arī visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri, īpašu uzmanību pievēršot jautājumiem par drošību un aizsardzību, kā arī reģionālajiem savienojumiem transportā un infrastruktūrā, tostarp aktualitātēm ātrgaitas dzelzceļa projekta “Rail Baltica” izbūvē.

 

Pasākumu programma

Ceturtdiena, 28.novembris

19.00    BA balvu pasniegšanas ceremonija
Mazā ģilde, Amatu iela 3
Foto, video iespēja ceremonijas laikā. Mediju pārstāvju ierašanās līdz pulksten 18.45.
Plašsaziņas līdzekļu pārstāvjus, kuri vēlas atspoguļot pasākuma norisi, lūdzam pieteikties Saeimas Preses dienestā līdz 27.novembra pulksten 15.00, rakstot e-pastu prese@saeima.lv vai zvanot uz tālruni 67087244.


Piektdiena, 29.novembris
Ja vien nav norādīts citādi, visi pasākumi plānoti Saeimas Sēžu zālē, Jēkaba ielā 11

10.00    BA 38.sesijas atklāšana
11.00    25.Baltijas Padome
12.50    25.Baltijas Padomes kopīgā paziņojuma parakstīšana (Balsošanas zālē, Jēkaba ielā 11)
13.00    Preses konference (Balsošanas zālē, Jēkaba ielā 11; piedalīsies BA delegāciju vadītāji un visu trīs Baltijas valstu ārlietu ministri)
14.00    Sesija par Baltijas valstu enerģētikas tirgus attīstību
14.45    Sesija par Baltijas ūdeņraža tehnoloģiju perspektīvām
15.30    Sesija par Baltijas valstu sadarbību augstākajā izglītībā: augstskolu tīkla un studiju programmu optimizācija
16.45    Sesija par Baltijas valstu sadarbību medicīnas jomā
17.30    BA rezolūcijas un nobeiguma dokumenta pieņemšana un parakstīšana

 

Informācija par BA:
Latvija 2019.gada 1.janvārī uz gadu kļuva par Baltijas Asamblejas prezidējošo valsti.
Baltijas Asambleja ir Latvijas, Igaunijas un Lietuvas parlamentu sadarbības institūcija, kas izveidota 1991.gada 8.novembrī. Asamblejā katru Baltijas valstu parlamentu pārstāv 12-16 deputāti. Asambleja ir koordinējoša un konsultatīva institūcija. Tā ir tiesīga nacionālajiem parlamentiem, valdībām un Baltijas Ministru padomei izteikt savu viedokli rezolūciju, lēmumu, deklarāciju un ieteikumu formā un pieprasīt atbildes par to, kā risināti BA dienas kārtības aktuālie pārrobežu jautājumi.

Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde