Saeima galīgajā lasījumā lems par kārtības pilnveidošanu, aprēķinot atlīdzību par darbspēju zaudējumu

(20.11.2019.)

Rīt Saeima trešajā – galīgajā – lasījumā skatīs grozījumus likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem darbā un arodslimībām”. Grozījumi paredz, aprēķinot atlīdzību par darbspēju vai apgādnieka zaudējumu, izmantot ilgāku ienākumu gūšanas periodu nekā patlaban, tādējādi precīzāk ļaujot aprēķināt negūto ienākumu aizvietojumu. Grozījumi iekļauti uz 21.novembri pārceltajā 14.novembra sēdes darba kārtībā, pēc kuras izskatīšanas plānota arī Saeimas 21.novembra sēde.

Pirmajā rītdien plānotajā sēdē deputāti galīgajā lasījumā skatīs arī grozījumus Kriminālprocesa likumā, ar kuriem paredzēts efektivizēt finanšu un ekonomisko noziedzīgo nodarījumu izmeklēšanu.

Galīgajā lasījumā plānots skatīt arī par steidzamiem atzītos grozījumus Ģenētiski modificēto organismu aprites likumā, kas paredz noteikt stingrākas prasības ģenētiski modificēto organismu uzraudzībai un kontrolei.

Otrajā lasījumā Saeima lems arī par jaunu Privāto pensiju fondu likuma projektu, kā arī grozījumiem Vispārējās izglītības likumā. Tie paredz arī turpmāk saglabāt papildu finansējumu pedagogu darba samaksai tām skolām, kas īsteno vispārējās izglītības programmas ar padziļinātu apguvi kādā no mācību jomām.

Saeimā ir iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un deputāti lems par to nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi Tiesnešu izdienas pensiju likumā. Ar grozījumiem paredzēts atcelt 10 gadu termiņa ierobežojumu advokāta un akreditētas augstskolas akadēmiskā personāla amatā nostrādātajam laikam, kā arī ieskaitīt starptautiskas tiesas tiesneša amatā nostrādāto laiku izdienas stāža aprēķināšanā.

Tāpat deputātiem būs jālemj, vai darba kārtībā iekļaut lēmuma projektu par Administratīvi teritoriālās reformas komisijas locekļu ievēlēšanu, kā arī lēmuma projektu par parlamentārās izmeklēšanas komisijas par OIK atbalsta ieviešanas jautājumiem darbības laika pagarināšanu.

Sēdes darba kārtībā iekļauti 23 jautājumi. Savukārt 21.novembra sēdē, kuras darba kārtībā iekļauts 31 jautājums,  deputātiem galīgajā lasījumā būs jālemj par grozījumiem Latvijas Bankas likumā. Ar tiem paredzēts Latvijas Bankas prezidenta pilnvaru termiņu no līdzšinējiem sešiem gadiem saīsināt līdz pieciem gadiem.

Otrajā lasījumā plānots skatīt likumprojektu, ar kuru paredzēts pilnveidot tiesisko regulējumu valsts aizsardzības jomā, precizējot gadījumus, kad Ministru kabinets ir tiesīgs pieņemt lēmumu par zemessargu un rezerves karavīru mobilizāciju. Tāpat otrajā lasījumā deputāti lems par grozījumiem Starptautiskās palīdzības likumā, kuru mērķis ir pilnveidot sistēmu civilo ekspertu nosūtīšanai starptautiskajās misijās un operācijās.

Pirmajā lasījumā Saeima skatīs likumprojektu, ar kuru paredzēts noteikt, ka Eiropas pilsoņu iniciatīvas tiešsaistes sistēmas atbilstības sertifikātus turpmāk izsniegs Digitālās drošības uzraudzības komiteja.

Deputātiem būs jālemj, vai izskatīšanai komisijās nodot jauna Valsts robežsardzes likuma projektu, ar kuru plānots nodrošināt tiesisku un efektīvu Valsts robežsardzes darbību.

Tāpat Saeima lems, vai komisijām nodot grozījumus likumā “Par tiesu varu”. Ar likumprojektu paredzēts ieviest Ekonomisko lietu tiesu kā specializēto pirmās instances rajona (pilsētas) tiesu.

Plānots, ka deputāti rīt lems, vai komisijām nodot grozījumus likumā „Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, ar kuriem plānots pilnveidot vidējās apdrošināšanas iemaksu  algas aprēķināšanas kārtību un harmonizēt to ar vidējās algas aprēķināšanu citiem sociālās apdrošināšanas pabalstiem, kā arī grozījumus likumā “Par maternitātes un slimības apdrošināšanu”, kas paredz pagarināt slimības pabalsta izmaksas ilgumu slima bērna kopšanai atsevišķos smagas saslimšanas gadījumos bērniem vecumā līdz 18 gadiem.

Sēdes darba kārtībā iekļauts arī lēmuma projekts par Krievijas Federācijas organizētajām tā dēvētajām vēlēšanām Krimas Autonomajā Republikā un Sevastopolē.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā