Deputāti: bioekonomika ir būtisks Latvijas stratēģiskās attīstības virziens, kam pienācīga loma jāatvēl arī NAP2027

(20.11.2019.)

Bioekonomika ir viens no galvenajiem Latvijas stratēģiskajiem attīstības virzieniem, un Nacionālajā attīstības plānā 2021.-2027.gadam (NAP2027) ir jāietver bioekonomikai veltīta sadaļa, kurā būtu iekļauts konkrēts redzējums par tai nepieciešamajām inovācijām, darbaspēka resursu un kapitāla piesaisti. To trešdien, 20.novembrī, sēdē uzsvēra Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas deputāti.

Nav šaubu, ka bioloģisko resursu izmantošana gan pārtikas, gan enerģijas ražošanai arī turpmāk Latvijai būs īpaši aktuāla, tāpēc nepieciešams runāt par atbilstošiem risinājumiem tieši šai nozarei, nevis abstraktu vidējo uzņēmumu, pauda komisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis, akcentējot, ka bioekonomika ir jāskata kontekstā ar plānā iekļauto prioritāti par uzņēmumu konkurētspēju un materiālo labklājību.

Diskutējot par bioekonomikas nozares galvenajiem mērķiem un rādītājiem NAP2027 kontekstā, Zemkopības ministrijas pārstāvji uzsvēra, ka šobrīd plānā nav neviena uzdevuma, kura ietvaros tiktu runāts par cilvēka veselību no pārtikas aprites viedokļa.

Komisijas deputāti mudināja pilnveidot NAP2027 un tajā skaidri formulēt uzdevumu stiprināt sabiedrības veselību, veicinot kvalitatīvas pārtikas apriti un ieviešot augstākus standartus dzīvnieku veselībā.

Tāpat komisijas sēdē deputāti aicināja nākamajā plānošanas periodā lielāku akcentu likt tieši uz lauksaimniecības produktu pārstrādi un atbalstu uzņēmumiem, kas ar to nodarbojas. “Vēsturiski atbalsts ir bijis koncentrēts uz graudkopību un lopkopību. Komisijas deputāti aicina to pārslēgt uz lauksaimniecības produktu pārstrādi, lai mums būtu vairāk tādu spēcīgu uzņēmumu, kā, piemēram, “Latraps”, “Latvijas Finieris” un “Food Union”,” uzsvēra V.Dombrovskis.

Komisija turpinās darbu pie NAP2027 prioritāšu un rīcības virzienu izvērtēšanas līdz plāna apstiprināšanai Saeimā, informēja V.Dombrovskis.

 

Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī