Izglītības komisija: pašvaldībām it visos bērnudārzos jānodrošina bērniem iespēja mācīties latviešu valodā

(20.11.2019.)

Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija trešdien, 20.novembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja grozījumus Vispārējās izglītības likumā, kas paredz likumā nostiprināt pašvaldībām pienākumu nodrošināt it visos bērnudārzos iespēju bērniem apgūt pirmsskolas izglītības programmas latviešu valodā.

Komisijā konceptuāli atbalstītie grozījumi paredz vietējai pašvaldībai pienākumu nodrošināt pirmsskolas izglītības programmu apguvi valsts valodā visās pirmsskolas izglītības iestādēs, kas atrodas tās administratīvajā teritorijā, tostarp tajās, kas realizē programmas mazākumtautību valodā.

Deputāti akcentēja samilzušo problēmu ar bērnudārzu pieejamību, uzsverot, ka bērniem būtu jānodrošina iespēja apgūt pirmsskolas izglītības programmu pēc iespējas tuvāk dzīvesvietai. Arī likumprojekta anotācijā norādīts, ka šādos gadījumos vecāki ir spiesti izdarīt izvēli vai nu piekrist bērna apmācībai svešvalodā, vai arī, sedzot papildu izmaksas, nodrošināt bērna apmācību latviešu valodā kādā no privātajiem bērnudārziem. Likumprojekta autori uzsver, ka grozījumi palīdzēs mazināt situāciju, ka visiem bērniem nav garantēta iespēja apgūt pirmsskolas izglītību dzimtajā valodā.

Lielākas grūtības iegūt vietu bērnudārzā, kur programma tiek īstenota valsts valodā, ir divās pilsētās – Rīgā un Daugavpilī. Kā deputātus sēdē informēja Izglītības un zinātnes ministrijas pārstāvji, Rīgā ir 46 izglītības iestādes, kas īsteno programmas mazākumtautību valodā, savukārt Daugavpilī – deviņas.

Izglītības komisija trešdien konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus Izglītības likumā. Tie paredz, ka pašvaldībām, nosakot kārtību, kādā tās padotībā esošas izglītības iestādes finansējamas no budžeta, jāievēro, lai katram bērnam, kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, tiktu nodrošināta iespēja iegūt pirmsskolas izglītību valsts valodā.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde