Saeima līdz sasaukuma beigām “iesaldē” deputātu algas

(14.11.2019.)

Saeima ceturtdien, 14.novembrī, nolēma “iesaldēt” deputātu algas 2019.gada līmenī, un tādējādi nākamgad Saeimas deputātu atalgojums nepaaugstināsies. To paredz parlamenta pieņemtie grozījumi Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Likuma izmaiņas veiktas, ārkārtas sēdē skatot 2020.gada valsts budžeta pavadošo likumprojektu paketi. 

Saeimas deputātu un citu amatpersonu alga tika pārskatīta katru gadu, ņemot vērā vidējās algas izmaiņas. 

Grozījumi paredz, ka no nākamā gada 1.janvāra līdz 13.Saeimas pilnvaru beigām Saeimas deputāta mēnešalgas aprēķinam tāpat kā šogad par pamatu ņems Centrālās statistikas pārvaldes publicēto vidējo darba samaksu valstī  2017.gadā – 926 eiro. Saeimas deputāta mēnešalga tiek noteikta, šim mēnešalgas apmēram piemērojot koeficientu 3,2. 

Algas iesaldēšana ir paredzēta tikai Saeimas deputātiem un neattieksies uz citām amatpersonām, kurām likums paredz automātisku ikgadēju atalgojuma pārskatīšanu atbilstoši vidējās algas izmaiņām. Tādējādi likuma izmaiņas neattieksies uz, piemēram, valdības locekļiem un ministriju parlamentārajiem sekretāriem, pašvaldību deputātiem, kā arī virkni Saeimas ievēlēto, apstiprināto un iecelto amatpersonu. 

Saskaņā ar veiktajiem grozījumiem līdzšinējā līmenī līdz 13.Saeimas pilnvaru beigām paliks arī mēnešalgas daļa tiem deputātiem, kuri parlamentā pilda kādu papildu pienākumu, piemēram, komisiju vai frakciju vadībā.   

Grozījumi stāsies spēkā 2020.gada 1.janvārī.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 25.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 25.aprīļa kārtējā sēde
10:30  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
12:33  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
17:00  2024.gada 25.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem