Saeima uzdod VARAM vērtēt PET pudeļu un cita veida iepakojuma depozīta sistēmas ieviešanu

(08.06.2017.)

Saeima ceturtdien, 8.jūnijā, nolēma uzdot Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) vērtēt iespēju ieviest PET pudeļu un citu dzērienu iepakojuma depozīta sistēmu.

VARAM līdz nākamā gada 1.martam Saeimā jāiesniedz informatīvs ziņojums par iespēju veikt grozījumus attiecīgajos normatīvajos aktos, lai noteiktu PET pudeļu, stikla pudeļu un skārdeņu, kā arī cita veida iepakojuma depozītu sistēmas izveides principus.

Tāpat Saeima uzdeva informatīvajā ziņojumā iekļaut informāciju par sabiedrības, pašvaldību un atkritumu apsaimniekotāju izglītošanas pasākumiem atkritumu šķirošanas jomā, kā arī vērtēt citu Baltijas valstu pieredzi tukšā dzērienu iepakojuma apsaimniekošanas, tostarp depozīta sistēmas jomā.

Lēmuma projektu sagatavojusi Saeimas Mandātu, ētikas un iesniegumu komisija, ņemot vērā šī gada martā 10 594 Latvijas pilsoņu Saeimā iesniegto kolektīvo iesniegumu „Par iespēju saņemt atlīdzību par PET pudeļu un citu dzērienu iepakojumu nodošanu”.  

Kolektīvajā iesniegumā norādīts, ka gan Igaunijā un Lietuvā, gan arī daudzās citās Eiropas Savienības valstīs ir ieviesta dzērienu iepakojuma depozīta sistēma, kas dod iespēju iedzīvotājiem saņemt atlīdzību par izlietoto stikla vai PET pudeļu un skārdeņu nodošanu.

Latvijā šādas sistēmas nav, un iniciatīvas autori, uzsverot, ka tas veicina apkārtējās vides piesārņošanu, aicina Saeimu lemt par depozīta sistēmas izveidošanu.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt