Saeimā notiek augsta līmeņa diskusija par iestāžu sadarbību vardarbības pret bērniem novēršanā

(31.05.2017.)

Saeimā trešdien, 31.maijā, notiks augsta līmeņa politikas veidotāju diskusija “Novērst vardarbību pret bērniem – kā īstenot labu un koordinētu sadarbību?”. Tās mērķis ir analizēt situāciju Latvijā un apspriest starptautisko ekspertu piedāvātos efektīvākos risinājumus vardarbības pret bērniem novēršanā. 

“Pasaules Veselības organizācijas dati ir satraucoši, un tie liecina, ka Eiropas reģionā vardarbīgas izturēšanās dēļ katru gadu mirst ap 850 bērniem vecumā līdz 15 gadiem. Vardarbības un cietsirdīgas izturēšanās pret bērniem izskaušana ir izvirzīta arī par vienu no ANO Globālās attīstības mērķiem. Tāpēc Latvijā, tāpat kā citviet pasaulē, ir būtiski vēl intensīvāk stiprināt vardarbības agrīnās novēršanas sistēmu, lai jau pēc pirmās saņemtās informācijas, kas liecina vai var liecināt par bērnu atstāšanu novārtā un vardarbības risku, sekotu savlaicīga un saskaņota institūciju rīcība,” pirms diskusijas pauž Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča. 

Diskusiju atklās Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, un tās dalībniekus uzrunās arī Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja A.Barča, labklājības ministrs Jānis Reirs, veselības ministre Anda Čakša, kā arī Pasaules Veselības organizācijas (PVO) galvenās mītnes Ženēvā pārstāvis Aleksandrs Batčārs (Alexandr Butchart). 

Ziņojumu klātesošajiem par aktuālās situācijas analīzi saistībā ar vardarbību pret bērniem Latvijā sniegs Latvijas Universitātes profesore Aivita Putniņa, savukārt situāciju Eiropā raksturos PVO Eiropas reģionālā biroja pārstāvis Dinešs Sethi (Dinech Sethi). 

Diskusijā par turpmākajiem soļiem efektīvākai starpinstitūciju sadarbībai vardarbības novēršanā diskusijā runās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja A.Barča, labklājības ministrs J.Reirs, veselības ministre A.Čakša, tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs, PVO Eiropas reģionālā biroja pārstāvis D.Sethi, tiesībsargs Juris Jansons un Valsts policijas priekšnieka vietnieks, Galvenās kārtības policijas pārvaldes priekšnieks Artis Velšs. 

Diskusiju “Novērst vardarbību pret bērniem – kā īstenot labu un koordinētu sadarbību?” organizē Saeimas Sociālo un darba lietu komisija savdabībā ar PVO, Labklājības ministriju un Veselības ministriju. 

Pasākums trešdien, 31.maijā, notiks Saeimas ēkas Jēkaba ielā 6/8 Baltiešu zālē, un tas sāksies pulksten 10.30. Diskusijai tiešsaistē varēs sekot arī Saeimas mājaslapā www.saeima.lv

Diskusijas programma

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt