Muzeju naktī Saeimā digitāli ieraksti savu vārdu Latvijas karogā!

(19.05.2017.)

Muzeju naktī Saeimas namā sestdien, 20.maijā, ikvienam parlamenta apmeklētājam būs iespēja Latvijas karogā digitāli ierakstīt savu vārdu. Ekspozīcijā “Mūsu Latvijas karogs” varēs aplūkot un uzzināt vairāk par mākslas performancē pērn tapušo valsts simtgadei veltīto Latvijas karogu, kas tika radīts, ar roku ierakstot savu vārdu uz īpaši sagatavota audekla. Sestdien Saeimas nams apmeklētājiem būs atvērts no pulksten 19.00 līdz pat pusnaktij.

Apmeklētāji Saeimas namā varēs aplūkot šo gleznā “Tautas veidots karogs” pārvērsto stilizēto karogu, ko pagājušā gada novembrī kā dāvanu Latvijai nozīmīgajā jubilejā izveidoja festivāla “Staro Rīga!” laikā.

Muzeju naktī taps sarkanbaltsarkanā karoga digitālā versija, un iedzīvotāji karogā joprojām varēs ieaust savu vārdu. To varēs izdarīt ne vien pasākuma laikā, bet arī attālināti no ikvienas vietas pasaulē mājaslapā www.musukarogs.lv. Ekspozīcijā pasākuma apmeklētāji saņems īpašas pastkartītes, kas vēsta par digitālo karogu.

Tāpat pasākumā būs apskatāmi no tautas veidotā karoga fragmenta īpaši izveidoti suvenīri. Kopumā no tā tapuši 18 darbi, kas simboliski vēsta par mūsu valsts dzimšanas dienu 1918.gada 18.novembrī. Viens no šiem suvenīriem šī gada Saeimas pavasara talkas laikā tika pasniegts Satversmes sapulces prezidenta un pirmā Latvijas Valsts prezidenta Jāņa Čakstes radiniekiem, un tas būs viens no pirmajiem eksponātiem Čakstes muzeja jaunajā ēkā.

Vēl Muzeju nakts apmeklētāji varēs iepazīt valsts simtgadei veltīto ceļojošo karogu, kas tapis sadarbībā ar Latvijas valsts simtgades Jauniešu rīcības komiteju “Svētku rota”.

Tāpat interesenti šajā dienā Saeimas namā varēs izzināt karoga vēsturi un iepazīt, kā likumdevējs nostiprina šo valsts simbolu - Latvijas valsts karogu.

Līdzās ekspozīcijai ikviens parlamenta apmeklētājs īpašā maršrutā pa Jēkaba ielas namu varēs apskatīt parlamenta telpas, tostarp Sēžu zāli.

Ierodoties parlamentā, apmeklētājiem būs jāuzrāda personu apliecinošs dokuments (pase vai elektroniskā identifikācijas karte), kā arī jāiziet drošības pārbaude. Ņemot vērā lielo interesi Muzeju naktī apmeklēt Saeimas namu, ģimenēm ar maziem bērniem ieeja parlamentā tiks nodrošināta bez rindas. Savukārt cilvēki ar kustību traucējumiem varēs iekļūt pa atsevišķu ieeju no Jēkaba ielas puses. Apmeklētājiem jāievēro, ka Saeimas ēkā vienlaikus var atrasties ierobežots apmeklētāju skaits un to plūsma iekļūšanai var tikt īslaicīgi aizkavēta.

Drošības apsvērumu dēļ Saeimas ēkā nav atļauts ienest bīstamus priekšmetus, kā arī aizliegts ierasties alkohola vai apreibinošu vielu ietekmē. Tāpat aicinām ņemt vērā, ka parlamentā nedrīkst ienest liela izmēra somas (lielākas par 55x36 cm) un mājdzīvniekus. Apmeklējuma laikā jāievēro pieklājības normas, nedrīkst trokšņot, kā arī ēst ārpus tam speciāli paredzētām vietām. Apmeklētājiem ir jāpakļaujas Valsts policijas un Saeimas darbinieku norādījumiem.

Muzeju nakts ir starptautisks pasākums, kas katru gadu vienlaikus notiek visā Eiropā. Saeimas nams Muzeju naktī apmeklētājiem durvis vērs jau astoto gadu pēc kārtas. Gatavojoties valsts simtgadei, Muzeju nakts Saeimā norisinās Latvijas valsts simtgades programmas ietvaros, un šogad veltīta Latvijas karoga stāstam.

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt