Preventīvos nolūkos ļaunprātīgas mājaslapas varēs atslēgt uz laiku

(22.03.2017.)

Lai pilnveidotu mājaslapu atslēgšanas kārtības regulējumu, Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija trešdien, 22.martā, konceptuāli atbalstīja grozījumu Elektronisko sakaru likumā.

Izmaiņas paredz noteikt, ka Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcijai (CERT.LV) vai Militārās izlūkošanas un drošības dienestam (MIDD) varēs pieprasīt atslēgt konkrētas mājaslapas uz laiku. Tas attieksies uz gadījumiem, ja mājaslapa ar domēna vārdu “.lv” apdraudēs informācijas un komunikāciju tehnoloģiju sistēmu vai interneta lietotāju drošību. Piemēram, ļaundabīgas programmatūras izvietošanas vai pikšķerēšanas lapas gadījumos, kad mājaslapas uzturētājs būs ļaunprātīgo aktivitāšu organizētājs un labuma guvējs. Šādas mājaslapas būs jāatslēdz 24 stundu laikā.

Patlaban domēna piespiedu slēgšana ir ilgstoša, teikts likumprojekta anotācijā. Iespēja atslēgt šādi izmantotus domēnus preventīvi novērstu apdraudējumu pirms kaitīgā nodarījuma izdarīšanas vai vismaz mazinātu tā ietekmi.

Tautsaimniecības komisija šodien arī atbalstīja ar likumu saistītos grozījumus Informācijas tehnoloģiju drošības likumā.

Grozījumi likumos trīs lasījumos vēl jāatbalsta Saeimai.

 

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā