Atvieglos reģistrācijas kārtību veterinārārstiem

(21.03.2017.)

Veterinārārstiem vienkāršos reģistrēšanos – turpmāk tas būs jādara tikai Pārtikas un veterinārajā dienestā (PVD). To paredz grozījumi Veterinārmedicīnas likumā, ko Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija otrdien, 21.martā, atbalstīja izskatīšanai parlamentā galīgajā lasījumā.

Patlaban veterinārārstu reģistrāciju veic gan PVD, gan Latvijas Veterinārārstu biedrība.

Grozījumi mazinās administratīvo slogu gan ārstiem, gan biedrībai. Saskaņā ar grozījumiem biedrība veiks tikai veterinārārstu sertifikāciju un uzturēs to reģistru. Izmaiņas arī noņems pienākumu praktizējošiem dzīvnieku ārstiem rakstiski informēt PVD par prakses sākšanu.

Likumprojekts paredz pienākumu dzīvnieku īpašniekiem turpmāk veterinārārstiem ziņot arī par nedzīvi piedzimušajiem dzīvniekiem. Patlaban likums prasa ziņot par dzīvnieka nobeigšanos, abortiem, kā arī dzīvnieku saslimšanām un infekcijām.

Grozījumi precizēs arī kompensāciju izmaksu bišu īpašniekiem. Ja dzīvnieku īpašniekam būs saglabājušies pirkuma dokumenti par iegādātajām bišu saimēm, valsts arī turpmāk kā līdz šim segs zaudējumus 50 procentu apmērā no šādas bišu saimes pirkuma summas.

Lai uzlabotu dzīvnieku uzraudzības kontroli saistībā ar Āfrikas cūku mēra straujo izplatību, turpmāk valsts galvenajam veterinārajam inspektoram būs tiesības izdod rīkojumu par apkarošanas pasākumiem līdz brīdim, kamēr to būs izdarījusi valdība. Šāda kārtība nepieciešama, jo daudzas prasības ir saskaņojamas ar Eiropas Savienību (ES), kas ir laikietilpīgi, taču Āfrikas cūku mēra dēļ tās ir jāievieš nekavējoties, skaidro likumprojekta autori. Rīkojums attieksies uz dzīvnieku īpašniekiem, kuru dzīvnieku novietnes atrodas ES noteiktajās ierobežojumu zonās, kā arī pārtikas apritē iesaistītajiem uzņēmumiem.

Likumprojekts papildina PVD uzdevumus, nosakot, ka dienests var uzlikt pienākumu noteiktā termiņā novērst neatbilstības, ja ir pārkāptas dzīvnieku veselības, labturības, pārtikas aprites drošuma, higiēnas, kā arī aprites prasības blakusproduktiem, kas nav paredzēti cilvēku patēriņam.

Grozījumi arī paredz uzdevumu valdībai noteikt diagnostikas metodes dzīvnieku akvakultūras infekcijas slimībām.

Tiesiskais regulējums attiecas uz 800 veterinārārstiem, 158 uzņēmumiem, kuros tiek turēti akvakultūras dzīvnieki, 3,7 tūkstošiem bišu saimju īpašniekiem, kā arī jebkuru dzīvnieku īpašnieku.

Veterinārmedicīnas likuma mērķis ir regulēt dzīvnieku infekcijas slimību profilaksi un apkarošanu, veterinārmedicīnisko praksi, dzīvnieku izcelsmes produktu apriti, dzīvnieku un to izcelsmes produktu importa un tranzīta veterināro kontroli un noteikt valsts un pašvaldību institūciju, kā arī personu tiesības un pienākumus attiecīgajās jomās.

Veterinārmedicīnas likuma grozījumi trešajā galīgajā lasījumā vēl jāatbalsta Saeimai.

Fotogrāfijas: https://www.flickr.com/photos/saeima/albums/72157681568367706
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

 

 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt