Saeima galīgajā lasījumā lems par aizliegumu dienēt ārvalstīs

(07.12.2016.)

Saeima ceturtdien, 8.decembrī, galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Nacionālās drošības likumā, kas paredz aizliegumu Latvijas pilsoņiem un nepilsoņiem dienēt ārvalstu armijās, policijā un drošības iestādēs. Izmaiņas nepieciešamas, lai mazinātu iespējamos drošības riskus saistībā ar militāro dienestu trešajās valstīs. 

Otrajā lasījumā deputāti rītdien vērtēs rosinātās izmaiņas Maksātnespējas likumā, kas paredz stingrāku regulējumu maksātnespējas administratoru uzraudzībai, kā arī paredz atteikties no administratoriem patlaban noteiktā valsts amatpersonas statusa. 

Tāpat otrajā lasījumā Saeima skatīs likuma grozījumus, kas paredz tiesības bez vecāku gādības palikušam bērnam saņemt dzīvokļa pabalstu par mājokli jebkurā vietā Latvijā. 

Pirmajā lasījumā rītdienas sēdes darba kārtībā ir grozījumi Politisko partiju likumā, Biedrību un nodibinājumu likuma un Uzņēmumu reģistra (UR) likumā, kas nepieciešami administratīvā sloga mazināšanai UR, tostarp lai ieviestu jaunus tehnoloģiskus risinājumus, atteiktos no ģeogrāfiskās piekritības un bez maksas nodrošinātu informāciju par nevalstisko organizāciju darbības jomu. 

Pirmajā lasījumā deputāti lems arī par Meliorācijas likuma grozījumiem, ņemot vērā, ka nozares ministrija rosina pārskatīt un uzlabot meliorācijas sistēmu pārvaldības kārtību, lai varētu nodrošināt objektīvu un aktuālu informāciju. 

Deputāti arī lems par vairāku jaunu likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās. To vidū ir grozījumi atlīdzības likumā, kas paredz pārskatīt Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas darbinieku atalgojumu, un grozījumi svētku, atceres un atzīmējamo dienu likumā ar ierosinājumu marta trešajā otrdienā atzīmēt Vispasaules sociālā darba dienu. 

Darba kārtībā ir arī lēmuma projekts par 10 570 pilsoņu kolektīvā iesnieguma “Transportlīdzekļu tehniskās apskates veikšana reizi divos gados” turpmāko virzību, ka arī lēmuma projekts par Augstākās izglītības padomes apstiprināšanu. 

Saeima arī skatīs lēmuma projektu par parlamenta šī gada rudens sesijas slēgšanu un 2017.gada ziemas sesijas sākšanu. 

Vēl darba kārtībā ir grozījumi Mikrouzņēmumu nodokļa likumā, ko otrreizējai caurlūkošanai Saeimai atgriezis Valsts prezidents. 

Vairākas Saeimas komisijas ir nolēmušas aicināt Saeimu grozīt sēdes darba kārtību. Sociālo un darba lietu komisija rosina lemt par grozījumiem valsts sociālās apdrošināšanas likumā, lai noteiktu pārejas periodu jaunajai bezdarbnieka pabalsta saņemšanas kārtībai. Tāpat darba kārtībā plānots iekļaut grozījumus likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, kas paredz noteikt papildu nodarbināto kategorijas, uz kurām neattiektos prasības par valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu minimālo objektu. 

Izglītības komisija rosina rīt lemt par Autortiesību kolektīvā pārvaldījuma likuma projektu un saistītiem grozījumiem Autortiesību likumā, lai noteiktu tiesiskos priekšnoteikumus efektīvai autortiesību un blakustiesību kolektīvai pārvaldībai. 

Saeimas 8.decembra sēdes darba kārtībā ir 19 jautājumi. 

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimas Sēžu zālē paredzēta ministru atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt