Ināra Mūrniece piedalīsies pasākumā par godu Daugavas aizstāvēšanas kampaņas 30.gadadienai

(30.11.2016.)

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece ceturtdien, 1.decembrī, atklās Tautas frontes muzeja organizēto pasākumu “Tautas parlamentārisma pirmā uzvara. Sirdsdaugava”, kas veltīts Daugavas aizstāvēšanas leģendārās kampaņas 30.gadadienai un kurā tiks spriests par šīs kampaņas rašanos, ietekmi un mantojumu.

Daugavas aizstāvēšanas kampaņa, kas sākās pēc laikraksta “Literatūra un Māksla” publikācijas 1986.gada rudenī, ir uzskatāma par pirmo tautas parlamentārisma izpausmi okupētajā Latvijā.

Pasākumā ar atmiņu stāstiem par kampaņu uzstāsies viens no publikācijas autoriem Latvijas Tautas frontes (LTF) pirmais priekšsēdētājs un tagadējais LTF muzeja pētnieks Dainis Īvāns, kā arī otrs publikācijas autors - rakstnieks Artūrs Snips. Pasākumā piedalīsies laikraksta “Literatūra un Māksla” tālaika galvenais redaktors Jānis Škapars, gleznotāja Džemma Skulme un rakstniece Māra Svīre, kā arī Latvijas Nacionālā vēstures muzeja direktors Arnis Radiņš, filmas “Demokrātijas stunda” režisors Romualds Pipars, Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis un vēstures pētnieks Jānis Ivars Padedzis.

Šajā dienā paredzēta arī tautas parlamentārisma pirmajai uzvarai veltītās pastmarkas zīmogošana.

Pirms 30 gadiem - 1986.gada 17.oktobrī - laikrakstā “Literatūra un Māksla” tika publicēts D.Īvāna un A.Snipa leģendārais raksts “Par Daugavas likteni domājot”, kurā autori iestājās pret Daugavpils HES celtniecību. Publikācijai, kura apliecināja, ka Daugava latviešiem nozīmē ko dziļi simbolisku un neaizskaramu, bija sprādziena efekts. Pēc tās publicēšanas Latvijā sākās vērienīgi sabiedrības protesti un parakstu vākšana pret šo projektu. D.Īvāns tika atzīts par 1986.gada populārāko žurnālistu un saņēma Latvijas PSR Žurnālistu savienības balvu par gada aktuālāko publicistikas rakstu.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā