Lai izskaustu “sezonālo bezdarbu”, pagarinās kvalifikācijas periodu bezdarbnieka pabalstam

(31.10.2016.)

Lai iegūtu tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, personai būs jāveic sociālās iemaksas 12 mēnešus 16 mēnešu periodā. To paredz izmaiņas likumā “Par apdrošināšanu bezdarba gadījumam”, kas pirmdien, 31.oktobrī, pirmajā lasījumā pieņemtas Saeimas ārkārtas sēdē, deputātiem lemjot par nākamā gada valsts budžetu.

Izmaiņas rosinājusi Labklājības ministrija, lai novērstu situāciju, kad darba devēji un darbinieki izmanto bezdarbnieka pabalstu sezonālās nodarbinātības problēmu risināšanai. Praksē ir gadījumi, kad personai ir viens darba devējs, kurš vairākkārt pieņem un atbrīvo no darba vienu un to pašu darba ņēmēju. Nostrādājot deviņus mēnešus, viņam rodas tiesības uz bezdarbnieka pabalstu, ko saņem līdz nākamās sezonas sākumam, deputātiem Sociālo un darba lietu komisijā iepriekš skaidroja ministrijas pārstāvji. Salīdzinoši bieži bezdarbnieka pabalsta saņēmēji ir tieši sezonālo darbu veicēji – zemnieku saimniecībās strādājošie, ceļu būvē nodarbinātie, mežsaimniecības darbinieki. Tāpat novērota tendence darba devējiem bezdarbnieka pabalsta sistēmu izmantot kā pagaidu finansējuma avotu darbinieku noturēšanai uz nākamo sezonu.

Pēc Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras datiem 4,5 gadu periodā gandrīz četri procenti no bezdarbnieka pabalsta saņēmējiem pabalstu pieprasījuši trīs un vairāk reizes.

Likumā nosakot ilgāku kvalifikācijas periodu bezdarbnieka pabalsta iegūšanai, tiks novērsta pabalsta sezonālā izmantošana, kas nesaskan ar sistēmas uzdevumu – atvietot ienākumus laika periodā, kamēr tiek meklēts darbs.    

Patlaban kvalifikācijas periods bezdarbnieka pabalsta saņemšanai ir deviņi mēneši 12 mēnešu periodā.  

Plānots arī samazināt gadījumu skaitu, kad persona, kas saņem bezdarbnieka pabalstu, iesaistās nereģistrētā nodarbinātībā. Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) sniegtā informācija liecina, ka aptuveni pieci procenti no Valsts darba inspekcijas konstatētajām nereģistrēti nodarbinātājām personām ir bezdarbnieka statuss.

Lai novērstu šādas situācijas, pirmajā lasījumā šodien pieņemti grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā.  Tie paredz, ka persona bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu zaudē, ja (NVA) rīcībā ir informācija par to, ka konkrētā persona ir iesaistījusies nereģistrētā nodarbinātībā neatkarīgi no nodarbinātības ilguma. Patlaban personai, kura stājusies darba attiecībās, par to jāpaziņo trīs darba dienu laikā. Tādējādi negodprātīgiem cilvēkiem tas deva iespēju apgalvot, ka darbu uzsākuši tikko un vēl nav pagājis trīs dienu termiņš, kurā par to var paziņot NVA.

Likumā paredzēts saglabāt tiesības personai strādāt līdz diviem mēnešiem un vienlaikus saglabāt bezdarbnieka vai darba meklētāja statusu, taču likumā skaidrības labad paredzēts precizēt, ka šīs tiesības persona var izmantot tikai gadījumā, ja iepriekš par to paziņots Nodarbinātības valsts aģentūrai.

Valsts darba inspekcija 2015.gadā veikusi 3072 uzņēmumu apsekojumus, tajos konstatējot 1327 nereģistrēti nodarbinātas personas.

 

 



Saeimas Preses dienests

Otrdien, 16.aprīlī
08:30  Juridiskās komisijas Krimināltiesību un sodu politikas apakškomisijas sēde
09:40  Saeimas Prezidija sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:30  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
12:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Eksporta un konkurētspējas apakškomisijas un Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas Iekšējās drošības apakškomisijas kopsēde
12:00  Juridiskās komisijas Satversmes un tiesu politikas apakškomisijas sēde
13:00  Sociālo un darba lietu komisijas Sabiedrības veselības apakškomisijas sēde
13:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Administratīvi teritoriālās reformas rezultātu izvērtēšanas apakškomisijas sēde
14:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Ēnu ekonomikas apkarošanas apakškomisijas sēde
14:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Augstākās izglītības, zinātnes un cilvēkkapitāla apakškomisijas sēde