Valsts pārvaldes komisija konceptuāli atbalsta ierosinājumu publiskot visu valsts pārvaldē strādājošo algas

(12.10.2016.)

Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija trešdien, 12.oktobrī, pauda konceptuālu atbalstu ierosinājumam, kas paredz publiskot visu valsts pārvaldē strādājošo – gan amatpersonu, gan arī darbinieku – darba samaksu. Valsts pārvaldes komisija šodien sāka vērtēt grozījumu Valsts pārvaldes iekārtas likumā otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus. 

“Diskusijā par šo publiskošanas veidu komisijā viedokļi dalījās, tāpēc, ideju konceptuāli atbalstot, nolēmām turpināt strādāt darba grupā. Iesniegtos priekšlikumus vienojāmies pilnveidot un izstrādāt precīzus formulējumus, jo jautājums par atalgojuma publiskošanu skar, piemēram, personas tiesību uz privāto dzīvi ierobežojumu,” pauž Valsts pārvaldes komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs. 

Komisijas deputāti vienojās darba grupā vērtēt, vai publiski norādīt ne tikai izmaksāto, bet arī aprēķināto atalgojumu un citas pienākošās naudas summas, kā arī to, cik ilgā laika periodā šai informācijai būtu jāatrodas iestādes mājaslapā. 

“Lai ierosinājums sasniegtu savu mērķi – sekmētu atklātību un valsts finanšu līdzekļu izlietojuma caurskatāmību -, ir būtiski arī vērtēt, vai algas publiskot tikai valsts pārvaldē strādājošajiem, vai arī citiem, kuri darba samaksu no valsts budžeta saņem pastarpināti,” darba grupas uzdevumus ieskicē komisijas priekšsēdētājs. 

Konceptuālu atbalstu ierosinājumam šodien pauda arī Valsts kancelejas direktora vietniece valsts pārvaldes un komunikācijas jautājumos Ieva Aile, uzsverot, ka šis ir aktuāls un nozīmīgs jautājums vienlīdzības un atklātības kontekstā. 

Ierosinājuma tālāko virzību, precizējot normu redakcijas, atbalstīja Tiesībsarga biroja pilsonisko un politisko tiesību nodaļas vadītāja vietniece Kristīne Pakārkle. Viņa arī atzīmēja, ka jāvērtē, vai nav nepieciešams paplašināt personu loku, uz kuriem attiektos algu publiskošana, kā arī vērsa deputātu uzmanību uz iespēju publicēt to informāciju par darba samaksu, ko iestādes jau patlaban sniedz Valsts ieņēmumu dienestam.     

Ierosinājumam atbalstu pauda arī Datu valsts inspekcijas direktore Daiga Avdejeva, savukārt Saeimas Juridiskā biroja vecākais juridiskais padomnieks Edvīns Danovskis atzīmēja, ka ir būtiski, cik lielā mērā ierosinājums ierobežotu personas tiesības uz privātās dzīves neaizskaramību. 

Priekšlikumu redakcijas darba grupā plānots izstrādāt tuvāko nedēļu laikā, informē komisijas priekšsēdētājs S.Dolgopolovs.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā