Noslēdzies desmitais Saeimas un NVO forums

(10.06.2016.)

Piektdien, 10.jūnijā, Saeimas namā norisinājās Saeimas un nevalstisko organizāciju (NVO) 10.forums. 

Pasākumu atklāja Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe. 

Forums notika trīs paralēlās darba sesijās. Pirmā sesija bija veltīta drošības jautājumiem. Ņemot vērā, ka mūsdienās civiliedzīvotāji aizvien biežāk kļūst par mērķi draudu īstenošanai dažādās ģeopolitiskajās interesēs, ir svarīgi Latvijas iedzīvotājus sagatavot iespējamām provokācijām un informēt, kā adekvāti reaģēt uz tām, ievērojot normatīvo regulējumu un demokrātijas principus. Drošības jautājumu sesiju vadīja Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa un Latvijas Pilsoniskās alianses direktore Rasma Pīpiķe. 

Otrajā foruma sesijā dalībnieki diskutēja par labu pārvaldību – publiskās pārvaldes un sabiedrības sadarbību, pievēršoties arī lobisma regulējuma problemātikai. Labas pārvaldības sesiju vadīja Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs un sabiedrības par atklātību “Delna” jurists Gundars Jankovs. 

Foruma trešā paralēlā sesija bija veltīta jauniešiem, NVO un izglītības nākotnei Latvijā. Tās dalībnieki runāja par kompetencēs balstīta vispārējās izglītības satura ieviešanas gaitu un šīs reformas ieguvumiem. Klātesošie diskutēja, kā panākt, lai jaunieši tieši izglītības iestādēs kļūtu par pilsoniski aktīviem iedzīvotājiem un kā neformālās izglītības pamatprincipus, piemēram, brīvprātīgo darbu, integrēt mācību procesā. Jaunatnes jomas sesiju vadīja Saeimas Valstiskās audzināšanas un jaunatnes lietu apakškomisijas priekšsēdētājs Raivis Dzintars un Latvijas Jaunatnes padomes prezidents Emīls Anškens. 

Savukārt diskusijā par valsts un NVO sadarbības nākamajiem desmit gadiem pasākuma dalībnieki analizēja līdzšinējos veiksmes stāstus un runāja par demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšanu Latvijā. Tāpat forumā diskutēja par valsts un nevalstiskā sektora sadarbību Latvijas simtgades kontekstā, sabiedrības saliedētību, NVO un valsts sadarbības mehānismiem, finansējumu, integrētu pieeju politikas plānošanā un ieviešanā, kā arī par drošumspēju kontekstā ar Latvijas sabiedrības redzējumu par Latvijas, Eiropas un pasaules nākotnes izaicinājumiem. Diskusiju vadīja Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne un Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš. 

Diskusijas par valsts un NVO turpmāko sadarbību dalībniekus uzrunāja Saeimas deputāts, Kultūras ministrijas parlamentārais sekretārs Einārs Cilinskis, Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas priekšsēdētājs Ilmārs Latkovskis un Saeimas Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš. Savukārt paneļdiskusijā uzstājās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, Latvijas Zaļās kustības valdes loceklis, Latvijas Lauku foruma padomes loceklis Āris Adlers, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas deputāts, Finanšu ministrijas parlamentārais sekretārs Edgars Putra un biedrības “Latvijas Platforma attīstības sadarbībai” direktore Inese Vaivare. 

Pēc katru darba sesiju tika sniegti ziņojumi, savukārt foruma izskaņā tā dalībnieki Saeimas sēžu zālē pulcējās uz kopīgu foto. 

Foruma norisei interesenti tiešsaistē varēja sekot līdzi Saeimas mājaslapā www.saeima.lv

 

I.Mūrniece: NVO skaits būtiski audzis, pilsoniskā sabiedrība kļuvusi aktīvāka, tās ietekme - lielāka

 

10.foruma materiāli: 

Programma

Foruma atklāšanas videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā

Darba sesijas "Drošība" videoieraksts latviešu valodā un angļu valodā

Darba sesijas "Laba pārvaldība" audioieraksts

Darba sesijas "Jaunatne - tagad" audioieraksts

Diskusijas "Nākamie desmit gadi - valsts un NVO sadarbība" videoieraksts latviešu valodā 

Lobisma ekspertes Agneses Alksnes prezentācija

Saeimas deputāta, Kultūras ministrijas parlamentārā sekretāra Eināra Cilinska prezentācija

Sabiedriskās politikas centra PROVIDUS pētnieka Olafa Grigusa prezentācija

Austrumeiropas politikas pētījumu centra izpilddirektora Anda Kudora prezentācija

Rīgas Stradiņa universitātes docenta Klāva Sedlenieka prezentācija

Portāla spektr.press galvenā redaktora Antona Lisenkova prezentācija

Videosižets

Fotogrāfijas

Piektdien, 29.martā