Graudaugu nozarē piemēros PVN apgrieztās maksāšanas kārtību

(09.06.2016.)

No šī gada 1.jūlija nepārstrādātu graudaugu un tehnisko kultūru, tostarp eļļas augu sēklu, piegādēm plānots piemērot tā saucamo pievienotās vērtības nodokļa (PVN) apgrieztās maksāšanas kārtību. To paredz ceturtdien, 9.jūnijā, Saeimā pirmajā lasījumā pieņemtie grozījumi PVN likumā

Likuma izmaiņas paredz, ka nodokli par graudaugu – kviešu, rudzu, miežu, auzu, kukurūzas, griķu, tritikāles, sojas pupu, linsēklu, rapšu vai ripšu sēklu – piegādēm, kā arī šo preču maisījumu un sēklu piegādēm valsts budžetā maksā preču saņēmējs. Šāda kārtība būs piemērojama tikai tad, ja abi darījuma partneri ir reģistrēti kā PVN maksātāji. 

Saskaņā ar PVN apgriezto maksāšanas kārtību par nodokļa nomaksu valsts budžetā atbildīgs būs preču saņēmējs, kurš preču piegādātājam samaksā rēķinā norādīto vērtību bez PVN bezskaidras naudas norēķina veidā. 

PVN apgrieztā maksāšanas kārtība tiek ieviesta, jo graudaugu nozarē vērojama tendence pieaugt PVN krāpniecības riskiem, likumprojekta anotācijā norādījusi Finanšu ministrija. 

Ņemot vērā, ka drīzumā tiks uzsākta jaunās graudu ražas novākšana, Saeima nolēma likuma grozījumus skatīt steidzamības kārtībā, un galīgajā lasījumā par PVN apgrieztās maksāšanas kārtības ieviešanu plānots lemt 16.jūnijā.  

 

Saeimas Preses dienests

 

 

 

Piektdien, 29.martā