Personai, kas uz laiku aizvieto amatpersonu, būs valsts amatpersonas statuss

(09.06.2016.)

Par valsts amatpersonu būs uzskatāma arī persona, kas uz laiku pilda citas valsts amatpersonas pienākumus. To paredz ceturtdien, 9.jūnijā, Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtie grozījumi interešu konflikta novēršanas likumā

Saskaņā ar jaunajām izmaiņām uz šādām amatpersonām attieksies visi likumā paredzētie noteikumi, kuri attiecas uz valsts amatpersonu, kuru tā aizvieto. Noteikts, ka valsts amatpersonas deklarācija, stājoties amatā, būs jāiesniedz tikai tad, ja attiecīgos amata pienākumus tā pilda ilgāk nekā vienu mēnesi. 

Persona valsts amatpersonu varēs aizvietot uz laiku, bet ne ilgāk kā pusotru gadu, piemēram, kārtējā atvaļinājuma vai bērna kopšanas atvaļinājuma laikā. Šādos gadījumos institūcijas vadītājs varēs atļaut attiecīgu amatu savienošanu, ja tas nerada interešu konfliktu un nekaitē valsts amatpersonas tiešo pienākumu pildīšanai. 

Grozījumus likumā sākotnēji rosināja Aizsardzības ministrija, ņemot vērā, ka zemessargiem ir iespēja uz laiku aizvietot prombūtnē esošus profesionālā dienesta karavīrus, kā arī aizpildīt vakances Nacionālajos bruņotajos spēkos (NBS) ar atbilstošiem speciālistiem. Savukārt bijušajiem karavīriem, kuri pēc dienesta kļuvuši par zemessargiem un izmanto iespēju aizvietot NBS karavīrus, šī ir iespēja saglabāt savas profesionālās iemaņas un ciešu saikni ar bruņotajiem spēkiem, iepriekš atzīmēja likumprojekta autori. 

Tāpat grozījumi paredz, ka arī zemessargi, kuri bijuši starptautiskajās operācijās, var saņemt dažādus pakalpojumus un atlaides, ko piedāvā uzņēmumi, individuālie komersanti, zemnieku un zvejnieku saimniecības, un tas netiks uzskatīts par dāvanu. 

Grozītais likums arī noteic, ka turpmāk personām, kas ieņem Liepājas speciālās ekonomiskās zonas valdes priekšsēdētāja, valdes locekļa vai pārvaldnieka amatu, būs noteikts valsts amatpersonas statuss.  

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā