Zinātnisko ekspertu pakalpojumus varēs pirkt, nerīkojot iepirkumu

(03.12.2015.)

Turpmāk zinātnisko ekspertu pakalpojumus varēs pirkt, nerīkojot iepirkumu, ja tie maksās mazāk par 134 tūkstošiem eiro un līgumu slēgs ar ekspertiem no starptautiski atzītas zinātnisko ekspertu datubāzes. To paredz Saeimā ceturtdien, 3.decembrī, galīgajā lasījumā kā steidzamas pieņemtās izmaiņas Publisko iepirkumu likumā.

Likuma grozījuma autori norādījuši, ka tas palīdzēs iedarbināt zinātniekiem būtiskas Eiropas Savienības (ES) struktūrfondu programmas 150 miljonu eiro apmērā. Turklāt būtiski ir neatkarīga pētniecības projektu zinātniska ekspertīze, lai varētu novērtēt to rezultātus. Līdz šim likums neparedzēja izņēmumu šādu ekspertu pakalpojumiem.

Izmaiņas paredz, ka iepirkumu var nerīkot, ja līgumcena par pakalpojumu ir zemāka par 134 tūkstošiem eiro un īstenojas divi nosacījumi. Pirmkārt, ja līgumu slēdz ar Eiropas Komisijas vai citā zinātnisko ekspertu datubāzē reģistrētu ekspertu par pakalpojumiem pētniecības un attīstības jomā. Otrkārt, attiecīgo ekspertu piesaistīšanu nosaka normatīvie akti par tādu fondu un programmu īstenošanu, ko finansē no valsts vai ES budžeta.

Publisko iepirkumu likuma grozījums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā izsludināšanas, šodien lēma Saeima. 




Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī