Saeima atbalsta grozījumus naidu kurinoša satura ierobežošanai retranslētajās ārvalstu programmās

(29.10.2015.)

Saeima ceturtdien, 29.oktobrī, galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā, kas nepieciešami, lai ierobežotu naidu kurinošu saturu retranslētajās ārvalstu programmās. 

„Grozījumi ir solis pretim naidu kurinoša satura ierobežošanai retranslētajās ārvalstu programmās. Tie paredz soļus, kā ierobežot citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmu izplatīšanu mūsu valstī, ja tajā fiksēti būtiski pārkāpumi,” iepriekš uzsvēra komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Grozījumi ievieš Audiovizuālo mediju pakalpojumu direktīvas prasības Latvijas likumos. Tie nosaka procedūru, kā Nacionālajai Elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei (NEPLP) jārīkojas, ja citu valstu raidījumos fiksēti pārkāpumi, un paredz soļus, kā pārkāpumus ierobežot. 

Grozījumi paredz, ka NEPLP nodrošina uztveršanas brīvību un Latvijas teritorijā neierobežo elektronisko plašsaziņas līdzekļu audiovizuālo programmu retranslāciju un pakalpojumu izplatīšanu no citām valstīm. Taču likumā paredzēts noteikt soļus, kā NEPLP var noteikt izplatīšanas aizliegumu citu valstu elektronisko plašsaziņas līdzekļu programmām un pakalpojumiem, ja to darbībā fiksēti būtiski pārkāpumi, piemēram, naida runa vai bērnu tiesību pārkāpumi. 

Saeima atbalstīja arī grozījumu pārejas noteikumos, kas paredz, ka radio programmām, kurās programmas daļa valsts valodā nedrīkst būt mazāka par 51 procentu, sākot no 2016.gada 1.janvāra, pilnībā jāraida valsts valodā. 

Saeimas trešajā lasījumā atbalstītie grozījumi paredz arī paplašināt bez maksas pieejamo televīzijas kanālu klāstu. Kabeļtelevīzijām obligāti izplatāmo programmu loku plānots paplašināt ar vēl četrām programmām – televīzijas programmu, kurā galvenokārt tiek ietverti Eiropas Savienības (ES) dalībvalstī veidoti analītiskie un informatīvie raidījumi, programmu, kuras raidījumu valoda vismaz 50 procentu apmērā no kopējā raidlaika ir valsts valoda, programmu, kurā galvenokārt ir populārzinātniskie raidījumi kādā no ES oficiālajām valodām, kā arī programmu, kurā galvenokārt ir raidījumi bērnu un jauniešu auditorijai.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā