Plāno būtiski vienkāršot un paātrināt uzturlīdzekļu saņemšanu

(15.09.2015.)

No uzturlīdzekļu pieprasīšanas līdz naudas saņemšanai būs jāgaida ne vairāk kā trīs mēneši, un tos varēs saņemt arī par skolēniem virs 18 gadu vecuma. To paredz likumdošanas iniciatīva, kas otrdien, 18.septembrī, konceptuāli atbalstīta trīs Saeimas komisiju kopsēdē.

“Šodien pārliecinājāmies, ka uzturlīdzekļu saņemšanas procesu iespējams būtiski atvieglot bez papildu budžeta līdzekļu tērēšanas, pie reizes atslogojot tiesas. Vienlaikus pēc deputātu jautājumiem kļuva skaidrs, ka Tieslietu ministrijas piedāvātajā likumprojektā nepieciešami precizējumi, ko gaidīsim tuvāko nedēļu laikā. Tad esam gatavi jauno likumu virzīt izskatīšanai Saeimā,” norāda Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētāja Inese Laizāne. 

Piedāvātais jaunais regulējums paredz, ka uzturlīdzekļu saņemšanai minimālā apmērā lietās, kurās nepastāv strīds, vairs nebūs jāvēršas tiesā. Līdz ar to līdzšinējo vismaz deviņu mēnešu vietā uzturlīdzekļus varēs sākt saņemt jau pēc diviem trim mēnešiem. Lai pieprasītu uzturlīdzekļus, būs jāvēršas tikai Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijā, nevis arī tiesā un pie zvērināta tiesu izpildītāja, kā tas ir patlaban. Līdz ar jauno kārtību plānots atslogot arī tiesas, kuras vairāk resursu varēs veltīt strīdu izskatīšanai. 2014.gadā pirmajā instancē saņemti vairāk nekā 4200 prasību pieteikumi par uzturlīdzekļu piedziņu bērna uzturam. 

Vienlaikus tiks saglabātas tiesības vērsties tiesā, ja pastāv strīds par aprūpi vai uzturlīdzekļu apmēru. Tāpat tiesā varēs vērsties ar prasību piedzīt uzturlīdzekļus lielākā apmērā.

Tāpat plānots, ka uzturlīdzekļus varēs saņemt arī par 19 gadus veciem jauniešiem, kuri turpina iegūt vidējo izglītību. Līdztekus iesniegts priekšlikums uzturlīdzekļus izmaksāt tikai gadījumos, kad bērns dzīvo un mācās Latvijā. 

Jauns regulējums uzturlīdzekļu saņemšanai iekļauts Tieslietu ministrijas izstrādātajā jaunajā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma projektā, ar kuru šodien iepazinās Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas, Juridiskās komisijas un Sociālo un darba lietu komisijas deputāti. Deputāti vienojās pēc likumprojekta pilnveidošanas iesniegt to izskatīšanai Saeimā.   



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde