Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti iztaujās bijušo premjerministru Valdi Dombrovski

(13.03.2015.)

Pirmdien, 16.martā, Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas deputāti iztaujās bijušo ministru prezidentu Valdi Dombrovski, kurš, uzņemoties politisko atbildību, pēc šīs traģēdijas atkāpās no sava amata.

„Būtiskākais jautājums, uz ko gribētu dzirdēt Valda Dombrovska atbildi - vai viņa vadībā krīzes laikā īstenotā fiskālā konsolidācija, kas balstīta uz matemātisku budžeta samazinājumu, nav ietekmējusi un neietekmēs nākotnē mūsu cilvēku drošību, veselību un Latvijas ekonomisko izaugsmi? Respektīvi, vai Zolitūdes traģēdija nav pirmais lielais signāls, kas atklāj, ka mūsu „veiksmes stāsts” nebūt nav tas, par ko tas tiek uzdots?” norāda komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis.

Pašlaik komisija gatavo starpziņojumu, kurā apkopos parlamentārās izmeklēšanas gaitā gūtās atziņas, kas skar būvniecības jomas normatīvo regulējumu un būvuzraudzību. Starpziņojumu plānots publiskot Saeimas pavasara sesijas noslēgumā. 

Lai informētu sabiedrību par komisijas darbu, komisija nodrošina iespēju sēdes vērot tiešraidē. Papildus tam pirmo reizi parlamentāro izmeklēšanu vēsturē ir izveidota komisijas mājaslapa, kurā apkopoti jau pirmie secinājumi un ar tiem ikviens var iepazīties http://zolitude.saeima.lv.

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija darbojas jau četrus mēnešus, un to laikā ir notikušas 12 sēdes. Komisija savā darbā ir piesaistījusi 18 pastāvīgos ekspertus no 13 organizācijām un sēžu laikā ir aptaujājusi 58 amatpersonas un ekspertus.

Saeima 11.novembrī pieņēma lēmumu „Par Parlamentārās izmeklēšanas komisijas par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013.gada 21.novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā” izveidošanu. Komisija izveidota uz divpadsmit mēnešiem.

Komisijas sēde notiks pirmdien, 16.martā, pulksten 9.30 Saeimas Sarkanajā zālē, Jēkaba ielā 11.






Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt