Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas aicinājums Latvijas iedzīvotājiem saistībā ar 16.martu un 9.maiju

(04.03.2015.)

Miers baro, naids posta!

Pēdējais gads Ukrainā karu un vardarbību no šķietama bieda pārvērtis par šausmīgu īstenību. Šodien mēs esam daudz tuvāk cits citam nekā vakar. Mūsdienu pasaulē mēs esam daudz vairāk atkarīgi cits no cita nekā jelkad agrāk. Tas liek mums ar pastiprinātu vērību sagaidīt ikvienu notikumu, kas var tikt izmantots provokācijām un naida kurināšanai.

16. marts un 9. maijs ik gadu tuvojas līdz ar bažām par iespējamu naidu un konfliktiem, kas tiek provokatīvi uzkurināti, izmantojot traģiskos Otrā pasaules kara notikumus.

Cienīsim kara veterānus, kuri vēlas pieminēt savus mirušos biedrus bez naida celšanas šobrīd. Cienīsim arī kara veterānu un kritušo tuviniekus, kuri vēlas kara veterāniem piebiedroties un pieminēt savējos. Atcerēsimies tos baigos apstākļus, kuros karavīri tika šķirti no savām ģimenēm, ievainoti, sakropļoti un nonāvēti.

Aicinām pieminēt karā cietušos, nevis viņus nosodīt. Viņi neuzsāka karu un neturpina to tagad! Aicinām arī visus citus neturpināt šo karu un neizmantot tā sekas savtīgiem un provokatīviem nolūkiem.

Aicinām varas iestādes nelikt šķēršļus piemiņas brīžu rīkošanai un novērst iespējamas provokācijas un konfliktus.

Aicinām plašsaziņas līdzekļus būt atbildīgiem, atturēties no naidīgu vēstījumu izplatīšanas.Aicinām ikkatru politiķi neizmantot piemiņas dienas un piemiņas brīžus savtīgiem, naidu kurinošiem, sabiedrību šķeļošiem un neiecietīgiem uzsaukumiem un rīcībai.

Aicinām ikvienu piemiņas brīžu dalībnieku būt atbildīgam un neprovocēt citus, kā arī pasākumos neizmantot komunistisko un nacistisko simboliku.

Aicinot par kopīgu dienu Otrā pasaules kara upuru atcerei izvēlēties 8. maiju, mēs respektējam kara veterānu vēlmi savus kritušos biedrus atsevišķi pieminēt arī 16. martā un 9. maijā.

Stiprināsim mieru Latvijā ar svētsvinīgiem Otrajā pasaules karā kritušo karavīru piemiņas brīžiem – neatkarīgi no tā, kur, kad un kurā pusē viņi cīnījušies un kur un kad viņus tagad Latvijā pieminam. 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt