I.Laizāne: steidzami jānovērš pašvaldību atšķirīgās prasības asistenta pakalpojuma finansēšanai

(18.02.2015.)

Labklājības ministrijai un pašvaldībām ir jānovērš atšķirīgās prasības un birokrātiskais absurds, finansējot invalīdu asistentu pakalpojumus, trešdien, 18.februārī, pēc Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdes uzsvēra tās priekšsēdētāja Inese Laizāne, paužot cerību uz ātru un reālu rīcību no atbildīgo iestāžu puses.

Kā Cilvēktiesību komisijas sēdē pastāstīja Jēkabpils Bērnu un jauniešu invalīdu biedrības „Cerību sala” valdes priekšsēdētāja Aija Kvēpiņa, asistentiem vairs netiek maksāts par invalīda pavadīšanu uz brīvā laika pavadīšanas vietu, ja netiek uzrādīti apliecinoši dokumenti, piemēram, biļetes un čeki par koncerta apmeklējumu ar invalīda personas datiem. Savukārt pastaigas invalīdiem vispār vairs nepienākas, jo neviens parkā, mežā vai pludmalē neapliecinās, ka asistents ar invalīdu tur tiešām ir bijis, uz Ministru kabineta noteikumu absurdo interpretāciju norāda invalīdu biedrības vadītāja.

Ministru kabineta noteikumos būtu nepieciešams mainīt tik dažādi interpretējamo normu, kuru izpildot daži sociālie dienesti pieprasa čekus un parakstus, bet citās pašvaldībās pietiek ar asistenta darba uzskaites lapu, norādīja I.Laizāne, piebilstot, ka Labklājības ministrijai un pašvaldību sociālajiem dienestiem ir jāizveido vienota asistentu pakalpojumu uzskaites kārtība un prasības. 

„Esam pateicīgi Aijai Klēpiņai par šīs problēmas izgaismošanu un drosmi uzrunāt Saeimas deputātus, meklējot risinājumu absurdajai situācijai, kad asistentiem jāmeklē čeki pierādījumiem par invalīdu brīvā laika pavadīšanu,” uzsver Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja, norādot, ka šādas problēmas ir atklājušās daudzās pašvaldībās.

Komisijas deputāti nesaskatīja problēmas faktā, ka vairāk nekā 70 procentos gadījumu asistenta pakalpojumus personām ar invaliditāti sniedz viņu tuvinieki. Kā sēdē norādīja invalīdu sabiedrisko organizāciju pārstāvji, nedz Labklājības ministrija, nedz pašvaldību sociālie dienesti nav izveidojuši sistēmu vai datu bāzi, ar kuras palīdzību varētu atrast asistentu cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 18.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 18.aprīļa kārtējā sēde
12:30  Fotogrāfiju izstādes “Latgalietis XXI gadsimtā” atklāšana
17:00  2024.gada 18.aprīļa atbilžu sniegšana uz deputātu jautājumiem