Atvieglo koku ciršanas kārtību lauksaimniecības zemes īpašniekiem

(12.02.2015.)

Saeima ceturtdien, 12.februārī, otrajā galīgajā lasījumā kā steidzamu pieņēma grozījumu Meža likumā, kas paredz lauksaimniecības zemes īpašniekiem atvieglot kārtību koku ciršanai.

Lai īpašnieki savu zemi varētu atgriezt lauksaimnieciskajai ražošanai, izaugušos kokus uz šīs zemes varēs cirst saskaņā ar noteikumiem par koku ciršanu ārpus meža.
Šī gada janvārī stājās spēkā kārtība, ka Meža likuma objekts ir zeme, kas Nekustamā īpašuma valsts kadastra informācijas sistēmā nav reģistrēta kā mežs un ja tās platība ir vismaz 0,5 hektāru liela, tās faktiskais stāvoklis atbilst meža definīcijai un koku augšanas potenciāls ir realizējies, koku vidējam augstumam sasniedzot piecus metrus. Tas nozīmē, ka Valsts meža dienests var kontrolēt meža apsaimniekošanu un koksnes ieguvi arī šajās platībās. 

Likumprojekta autori norāda, ka dažādu apstākļu ietekmē Latvijā vairāku desmitu gadu laikā ievērojamā platībā ir dabiski vai mākslīgi izveidojušās mežaudzes, kuru eksistence neparādās valsts informācijas sistēmās, un līdz ar to nav iespējama to likumīga apsaimniekošana un tās uzraudzība atbilstoši to reālajam virsmas segumam – mežam.

Izmaiņas stāsies spēkā nākamajā dienā pēc to izsludināšanas.







Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt