Sākas pieteikšanās 5.Jauniešu Saeimas vēlēšanām

(09.02.2015.)

Jau piekto gadu jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem tiek aicināti pieteikties virtuālajās vēlēšanās par iekļūšanu Jauniešu Saeimā. 100 jauniešiem no visas Latvijas 27.aprīlī būs iespēja diskutēt par sev svarīgiem jautājumiem, kā arī iegūt pieredzi, ko nozīmē būt deputātam – tautas – vai šajā gadījumā – jauniešu – pārstāvim.

„Valsts veidojas uz sava vēsturiskā pamata. Šis ir laiks, kurā kopā veidojam Latvijas šodienu, un katra diena ir kā pakāpiens nākotnei, kuru tieši jūs, jaunieši, turpināsiet veidot un pilnveidot,” pauž Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, uzsverot, ka jaunieši ir tie, kuri veidos valsts nākotni, un, raugoties uz šodienas politiskajiem notikumiem, ir svarīgi, ko viņi domā, ko darītu citādāk, kas būtu jāmaina, kādas būtiskas problēmas netiek risinātas.

Lai kļūtu par 5.Jauniešu Saeimas deputātu, jaunieši vecumā no 15 līdz 20 gadiem piedalās virtuālajās vēlēšanās, reģistrējot savu ideju vēlēšanu platformā – mājaslapā www.jauniesusaeima.lv. Vēlēšanu kampaņa noris no 2015.gada 9.februāra līdz 15.martam. Jauniešu Saeimas deputātu kandidāti ir aicināti pieteikt savas idejas kādā no četriem tematiem: izglītība un kultūra, sabiedrība un cilvēktiesības, aizsardzība un drošība, kā arī „Es un Eiropas Savienība”.

Jauniešu Saeimā katrs kandidē atsevišķi un programmas vietā ir viena ideja, kas kandidātam ir svarīga, lai to risinātu valsts līmenī. Reģistrēties dalībai projektā, kā arī balsot par jauniešu piedāvātajām idejām var ikviens portāla Draugiem.lv lietotājs.

100 populārāko ideju, par kurām būs saņemts lielākais balsu skaits, autori šī gada 27.aprīlī tiks aicināti uz Saeimas namu, lai caur pašu pieredzi izprastu likumdevēja darba specifiku un no Saeimas tribīnes uzrunātu vienaudžus par sabiedrībā aktuālām tēmām. Jauniešu Saeimas deputātiem būs iespēja mācīties pierādīt savas idejas pamatotību, tās ieviešanas nepieciešamību un meklēt kompromisus. No jauniešu idejām taps deklarāciju projekti, kuriem ievēlētie deputāti varēs iesniegt priekšlikumus un par noslēguma dokumentiem vienoties, debatējot Saeimā. 

Jauniešu Saeimas deputāti strādās nozaru komisijās, kuras vadīs Saeimas deputāti ― komisiju priekšsēdētāji ― kopā ar līdzpriekšsēdētājiem no jauniešu vidus. 5.Jauniešu Saeimas Prezidijs apstiprinās Jauniešu Saeimas sēdes darba kārtību, savukārt jauniešu parlamenta sēdes vadīs I.Mūrniece.

Sekot projekta aktivitātēm iespējams arī sociālajos tīklos www.draugiem.lv/jauniesusaeima/, www.youtube.com/jauniesusaeima un Twitter ― @jauniesusaeima un @jekaba11

Projektu īsteno Saeima, informatīvi atbalsta sociālais tīkls Draugiem.lv, Latvijas Televīzija un Latvijas Radio.

Video aicinājums pieteikties Jauniešu Saeimai: https://www.youtube.com/watch?v=y8wcUVcjxTA

Informatīvais plakāts: https://www.saeima.lv/jaun_saeima/2015/5_Jauniesu_Saeimas_plakats.pdf 

Materiālu izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas 

 


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt