Saeimas Apmeklētāju centrā kopš atvēršanas pabijuši vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku

(29.01.2015.)

Saeimas Apmeklētāju un informācijas centru sešu gadu laikā apmeklējuši jau vairāk nekā 17 tūkstoši cilvēku. Viena no parlamenta darba prioritātēm ir dialogs ar sabiedrību un iedzīvotāju iesaistīšana likumu pieņemšanas procesā, tāpēc kopš 2009.gada janvāra Saeimā strādā Apmeklētāju centrs.

Centra apmeklētāji klātienē iesniedz iesniegumus, kuru skaits katru gadu pieaug – 2009.gadā tika saņemti 5352 iesniegumi, savukārt 2014.gadā – 6518 iesniegumi. Kopumā kopš centra atvēršanas parlaments ir saņēmis vairāk nekā 40 tūkstošus iesniegumu, kuros privātpersonas un nevalstiskās organizācijas parlamentam galvenokārt iesniedz likumdošanas priekšlikums un izsaka viedokli par Saeimas darbu, kā arī citiem sabiedrībā aktuāliem jautājumiem. 

Arvien biežāk centra apmeklētāji izmanto iespēju tikties klātienē ar parlamenta deputātiem un amatpersonām. Sešu gadu laikā šī iespēja izmantota 3861 reizi.

Nozīmīga loma parlamenta saziņai ar sabiedrību ir komunikācijai elektroniskajā vidē. Kopš centra atvēršanas saņemti vairāk nekā 9000 elektroniski iesniegumi. Saeima aktīvi komunicē arī twiterī, un @Jekaba11 kontam ir teju 12 tūkstoši sekotāju.

Parlaments ieviesis arī virkni izglītojošu projektu jauniešiem, lai veicinātu izpratni par parlamenta darbu. 27.aprīlī sanāks jau 5.Jauniešu Saeima, kuras laikā jaunieši gūst reālu līdzdalības pieredzi demokrātijas īstenošanā. Savukārt izglītojošajā skolu programmā „Iepazīsti Saeimu” trīs gadu laikā piedalījušies vairāk nekā 3200 audzēkņi no 70 Latvijas skolām. Saeima ir viens no lielākajiem „ēnu devējiem” mūsu valstī, un sešu gadu laikā deputātus un darbiniekus „ēnojuši” vairāk nekā 1200 jaunieši. Saeimā tiek rīkotas arī dažādas tematiskās izstādes un konkursi jauniešiem.

Tāpat Saeima ik gadu rīko Atvērto durvju dienu, piedalās projektā „Staro Rīga”, kā arī piedalās Muzeju naktī, kas kopumā pulcējis vairāk nekā 13 tūkstošus apmeklētāju. Parlamenta deputāti un darbinieki piedalās arī vairākās sociālajās akcijās, Ziemassvētku labdarībā un Donoru dienā, kā arī sporta spēlēs.

Saeima regulāri pilnveido arī audiovizuālo materiālu klāstu, piedāvājot infografikas, materiālus un faktu lapas par parlamenta darbu, vēsturi un interjeru. Ikvienam ir iespēja sekot līdzi parlamenta ikdienai, aplūkojot fotogrāfijas Saeimas Flickr un Instagram kontos. Flickr kontā publicēts jau vairāk nekā 21 tūkstotis fotogrāfiju, savukārt Instagram kontam ir vairāk nekā 580 sekotāju. Saeimas YouTube kanālā publicētie videosižeti skatīti teju 200 tūkstošu reizes.

Apmeklētāju un informācijas centrs atrodas Rīgā, Jēkaba ielā 16 (ieeja no Trokšņu ielas). Tas pieņem apmeklētājus katru darba dienu no pulksten 9.00 līdz 16.30. Apmeklējot centru, nav nepieciešama caurlaide. Uzziņas iespējams saņemt ne tikai klātienē, bet arī, zvanot uz Saeimas informatīvo tālruni 67087321 un rakstot e-pastu info@saeima.lv. 

Infografika par centra 6 gadu darbu: https://www.saeima.lv/lv/par-saeimu/informativie-materiali-par-saeimu/saeimas-apmekletaju-un-informacijas-centram-6-gadi 



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā