Saeima lems par vienota cietušo personu aizsardzības mehānisma izveidi

(28.01.2015.)

Ceturtdien, 29.janvārī, trešajā lasījumā Saeimas sēdē skatīs Kriminālprocesa likuma grozījumus, ar kuriem Eiropas Savienībā (ES) tiek veidots vienots cietušo aizsardzības mehānisms. Lai cietušās personas vai liecinieki varētu justies droši un pasargāti neatkarīgi no savas atrašanās vietas ES, visās dalībvalstīs paredzēts ieviest vienotu kārtību cietušo aizsardzībai no personām, kuras rada apdraudējumu.

Saeimā trešajā lasījumā skatīs likumprojektu „Par kopīgās maģistra studiju programmas „Stratēģiskā robežu pārvaldība” īstenošanu”, kas ļaus Rēzeknes Augstskolai sadarbībā ar vēl piecām Eiropas Savienības augstskolām izstrādāt kopīgu robežapsardzes maģistra studiju programmu.

Saeimas deputāti galīgajā lasījumā skatīs grozījumus Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likumā. Izmaiņas paredz, ka Ministru kabinets vai pašvaldības dome varēs lemt par attiecīgā īpašuma objekta vai neapbūvēta zemesgabala privatizācijas izbeigšanu, ja pēc privatizācijas noteikumu vai projekta apstiprināšanas vai izsolē neviens pretendents nebūs pieteicies privatizēt īpašumu vai apstiprināts par pircēju.

Otrajā lasījumā steidzamības kārtā deputāti skatīs nodokļu un nodevu likuma un Kredītiestāžu likuma grozījumus, kas paredz pienākumu attiecīgajiem nodokļu maksātājiem, kā arī finanšu iestādēm sniegt ziņas Valsts ieņēmumu dienestam, lai Latvijas un ASV nodokļu administrācijas varētu apmainīties ar informāciju par abu valstu pilsoņu atvērtajiem kontiem Latvijas un ASV finanšu iestādēs.

Steidzamības kārtā otrajā lasījumā tiks skatīta likumprojektu pakete, kura normatīvajā regulējumā ieviestu direktīvas prasības par noguldījumu garantiju sistēmām, kā arī lai efektīvi risinātu nestabilu vai maksātnespējīgu kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību problēmas.

Saeimas Juridiskā komisija lūgusi iekļaut sēdes darba kārtībā izskatīšanai pirmajā lasījumā Krimināllikuma grozījumus, kas paredz ieviest kriminālatbildību par prettiesisku piedalīšanos bruņotā konfliktā, bruņota konflikta finansēšanu, kā arī vervēšanu, apmācīšanu un nosūtīšanu bruņotam konfliktam.

Ceturtdien deputāti lems par vairāku Ministru kabineta iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai Saeimas komisijās. To vidū ir likumprojektu pakete, kas paredz brīvības atņemšanas soda izpildes procedūras vienkāršošanu, tostarp sodu izpildes laikā pieņemto administratīvo lēmumu apstrīdēšanu un pārsūdzēšanu.

Tāpat Saeima lems, vai nodot komisijām piecu deputātu iesniegtos likumprojektus par vairāku nekustamo īpašumu nodošanu Latvijas Ebreju draudžu un kopienu padomei.

Saeimas sēdes darba kārtībā iekļauts 31 jautājums. Sēdes darba kārtība pieejama: http://titania.saeima.lv/LIVS12/SaeimaLIVS2_DK.nsf/DK?ReadForm .

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā