Saeima konceptuāli atbalsta psihologu profesionālās darbības regulējumu

(11.09.2014.)

Saeima ceturtdien, 11.septembrī, pirmajā lasījumā atbalstīja Psihologu likumu, kas mūsu valstī regulēs psihologu profesionālo darbību.

 Likums definēs psihologa profesionālo darbību, paredzot, ka to var veikt tikai sertificēts psihologs vai psihologs (persona, kurai ir psihologa izglītība) supervizora pārraudzībā. Tāpat likums noteiks to personu loku, kurām psihologa profesionālo darbību nav atļauts veikt. Likumā tiks nostiprināti psihologa profesionālās darbības pamatprincipi un psihologa atzinumā iekļaujamās informācijas apjoms.

 Par likumprojekta virzību atbildīgās Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča uzsver, ka uz psihologu pleciem gulstas ļoti liela atbildība, jo no viņu atzinumiem nereti ir atkarīgi cilvēku likteņi, un tā ir vienīgā no šādām profesijām, kurā strādājošo darbs joprojām netiek reglamentēts. Līdz ar to par psihologu sevi var dēvēt arī cilvēks, kas mācījies tikai divus gadus. Tādējādi psihologu darba kvalitāte ir ļoti atšķirīga, un tas nenāk par labu klientiem, situāciju raksturo A.Barča. Viņa uzsver, ka beidzot valstī ir jānosaka vienots standarts psihologu sertificēšanai, lai atzinumus tiesām, bāriņtiesām un citām institūcijām drīkstētu sniegt tikai labi izglītoti un pieredzējuši speciālisti.

Ar likumu paredzēts ieviest psihologu sertifikāciju, ko nodrošinās jaunizveidota Psihologu sertifikācijas padome. No psihologu profesionālo biedrību deleģētiem pārstāvjiem tiks veidotas sešas sertifikācijas komisijas atbilstoši psihologu darbības jomām, kuras vērtēs pretendentu iesniegto informāciju un veiks kompetences pārbaudi. Komisijas arī vērtēs par psihologu profesionālo darbību iesniegtās sūdzības un sniegs atzinumus sertifikācijas padomei lēmumu pieņemšanai. Tāpat tiks izveidota Psihologu ētikas komisija, kas izskatīs psihologu ētikas pārkāpumus.

Likumprojekts nosaka šādas psihologu darbības jomas: izglītības un skolu psiholoģija, darba un organizāciju psiholoģija, klīniskā un veselības psiholoģija, juridiskā psiholoģija, konsultatīvā psiholoģija un militārā psiholoģija.

Tāpat likums noteiks psihologa pienākumus, tiesības un atbildību par informācijas neizpaušanu un konfidencialitātes prasību ievērošanu. Līdztekus likumā tiks nostiprinātas arī klientu un pasūtītāju tiesības un pienākumi.

Vienlaikus Saeima šodien konceptuāli atbalstīja saistītos grozījumus likumā „Par reglamentētajām profesijām un profesionālās kvalifikācijas atzīšanu”, kas paredz psihologu iekļaušanu reglamentēto profesiju sarakstā.

Abi likumprojekti atbildīgajā komisijā un Saeimā vēl jāskata otrajā un trešajā lasījumā.

 

Saeimas Preses dienests

 

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde