Saeima rīt galīgajā lasījumā lems par Šķīrējtiesu likuma projektu

(10.09.2014.)

Saeima ceturtdien, 11.septembrī, skatīs šķīrējtiesu izveides un darbības regulējumu, galīgajā lasījumā lemjot par Šķīrējtiesu likumprojektu.

 Jaunais likums noteiks pastāvīgās šķīrējtiesas darbības organizācijas principus, kā arī to civiltiesisko strīdu loku, kuru izšķiršana būs šķīrējtiesu kompetencē. Likums definēs šķīrējtiesas procesa principus, noteiks, kas var būs par šķīrējtiesnesi, kā arī regulēs strīda izšķiršanas kārtību un sprieduma taisīšanu.

 Galīgajā lasījumā rītdien Saeima lems arī par grozījumiem Civilprocesa likumā, kas rosināti, lai novērstu reiderisma gadījumus, kā arī apdraudējumu vārda brīvībai.

Tāpat izskatīšanai galīgajā lasījumā sagatavoti grozījumi Ārstniecības likumā, kas paredz ieviest vienotu regulējumu piespiedu līdzekļu lietošanai un personu privātās dzīves ierobežošanai psihoneiroloģiskajās ārstniecības iestādēs.

Konceptuāli Saeima rīt lems par diviem jauniem likumu projektiem - Psihologu likumprojektu, kas turpmāk regulēs psihologu profesionālo darbību, un Statistikas likumprojektu, kas izstrādāts, lai pilnveidotu un modernizētu līdzšinējo tiesisko regulējumu statistikas jomā.

Pirmajā lasījumā deputāti skatīs arī grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, lai noteiktu atbildību par pārkāpumiem civilās aviācijas nozarē.

Saeimā iesniegti vairāki jauni likumprojekti, un parlaments rītdienas sēdē lems, vai nodot izskatīšanai komisijās astoņus likumprojektus, kas izstrādāti Ministru kabinetā, ņemot vērā Augstākās tiesas reorganizāciju. Izmaiņas likumos paredz lietas no Augstākās tiesas Civillietu tiesu palātas nodot apgabaltiesām un rajonu (pilsētu) tiesām.

Saeima arī lems, vai komisijām nodot deputātu sagatavoto grozījumu Imigrācijas likumā, kas paredz uz laiku apturēt termiņuzturēšanās atļauju izsniegšanu Krievijas Federācijas pilsoņiem saistībā ar Krievijas agresiju Ukrainā.

Tāpat parlaments rīt lems, vai izskatīšanai komisijās nodot valdības iesniegto Eiropas Atbalsta fonda vistrūcīgākajām personām 2014.-2020.gada plānošanas perioda vadības likuma projektu. Fonda mērķis ir mazināt nabadzības smagākās formas, sniedzot nefinansiālu palīdzību vistrūcīgākajām personām – pārtiku un pamata materiālo palīdzību, kā arī nodrošināt sociālās iekļaušanas pasākumus.

11.septembra sēdē Saeima arī lems par Inetas Ziemeles apstiprināšanu par Satversmes tiesas tiesnesi.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija lūgs Saeimu rītdienas sēdē iekļaut komisijas izstrādātos grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka sociāli mazāk aizsargātie iedzīvotāji arī pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas nākamgad 100 kilovatstundas katru mēnesi varēs iegādāties par pašreizējā starta tarifa cenu – 11,64 centiem.

Rītdienas Saeimas sēdes darba kārtībā ir 30 izskatāmie jautājumi, un tā pieejama http://ejuz.lv/esud5

 

Saeimas Preses dienests 

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt