Eiropas lietu komisija: ES augsto amatu kandidātu apstiprināšanā jānodrošina pārstāvība arī no jaunajām dalībvalstīm

(14.07.2014.)

Eiropadomes priekšsēdētāja un Eiropas Savienības (ES) augstā pārstāvja amatu kandidātu apstiprināšanā ir jāievēro ģeogrāfiskais princips, tostarp nodrošinot pārstāvību no dalībvalstīm, kuras ES pievienojās laikā no 2004.gada. Tāpat ir jāievēro līdzsvars starp eirozonas valstīm un valstīm, kuras tai nav pievienojušās, kā arī dzimumu līdzsvars un ES politisko partiju princips. Tas teikts Saeimas Eiropas lietu komisijas pirmdien, 14.jūlijā, vienprātīgi apstiprinātajā Latvijas nacionālajā pozīcijā Eiropadomes sanāksmei.

Eiropadomes sanāksmē, kura notiks trešdien, 16.jūlijā, plānots runāt par ES augsto amatu iespējamiem kandidātiem, kā arī par situāciju Ukrainā.

Eiropadomes priekšsēdētāja un ES augstā pārstāvja amatu kandidātiem ir labi jāizprot ES kaimiņu un paplašināšanās politikas, kā arī jāatbalsta vienota un stingra ES ārējā un drošības un aizsardzības politikas, deputātiem sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, vienlaikus informējot, ka par kandidatūrām tiks diskutēts gaidāmajā Eiropadomē. Tāpat ministrs sacīja, ka šīs nedēļas Eiropas Parlamenta plenārsēdē plānots balsojums par Žana Kloda Junkera (Jean Claude Juncker) kandidatūras apstiprināšanu Eiropas Komisijas priekšsēdētāja amatā.

Savukārt attiecībā uz situāciju Ukrainā Latvija aicina piemērot ieroču un bruņojuma embargo pret Krieviju un Eiropas Savienībai ir jāuztur līdzsvars starp diplomātiskajiem centieniem un spiediena politiku attiecībā pret Krieviju.

Tāpat Latvija uzskata, ka Ukrainas prezidentam un valdībai ir jāsaņem maksimāls starptautiskais atbalsts centieniem atjaunot mieru un stabilitāti valstī.

Fotogrāfijas no komisijas sēdes: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157645266754928/
Izmantošanas noteikumi: www.saeima.lv/lv/autortiesibas

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā