Ārlietu komisija aicina NATO valstis Velsas samitā paust atbalstu tālākai Gruzijas transatlantiskajai integrācijai

(03.07.2014.)

Saeimas Ārlietu komisija aicina NATO dalībvalstis gaidāmajā Velsas samitā šī gada septembrī atbalstīt NATO dalības rīcības plāna piešķiršanu Gruzijai, lai šādi turpinātu Gruzijas pilntiesīgu iekļaušanos transatlantiskajā drošības telpā. Tas teikts komisijas ceturtdien, 3.jūlijā, pieņemtajā paziņojumā par atbalstu Gruzijas transatlantiskajai integrācijai.

„Gruzija, aktīvi iesaistoties NATO partneru misijā Afganistānā un aizvadītā gada pašvaldību vēlēšanās demonstrējot, ka ir demokrātiska un rietumnieciski orientēta valsts, ir skaidri apliecinājusi – šī valsts ir pelnījusi NATO valstu atbalstu attiecībā uz NATO dalības rīcības plānu,” uzsver Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Ojārs Ēriks Kalniņš, akcentējot, ka Ārlietu komisija paziņojumā aicina Gruziju turpināt aizsāktās reformas, stiprināt demokrātiskas sabiedrības pārvaldes institūtus un veicināt demokrātiskas sistēmas konsolidāciju valstī.

Ārlietu komisija paziņojumā arī aicina citu NATO dalībvalstu valdības un parlamentus apliecināt politisko atbalstu NATO „atvērto durvju” politikai, ņemot vērā Bukarestes galotņu tikšanās laikā 2008.gada aprīlī nolemto, ka Gruzija kļūs par NATO dalībvalsti, izpildot attiecīgos nosacījumus. Tāpat komisija aicina NATO dalībvalstis atzīt Gruzijas īstenotās reformas, nodrošinot civilo kontroli pār bruņotajiem spēkiem, un Gruzijas kā kandidātvalsts līdzšinējos sasniegumus un ieguldījumu ANO miera nodrošinājuma misijās, aktīvi iesaistoties NATO partneru misijā Afganistānā, teikts paziņojumā.

Vienlaikus Ārlietu komisija atgādina Latvijas Republikas nemainīgo un stingro atbalstu Gruzijas suverenitātei un teritoriālajai integritātei tās starptautiski atzītajās robežās un atzinīgi novērtē aizvadītā gada 15.jūnijā notikušo vietējo pašvaldību vēlēšanu norisi, kas liecina par daudzpartiju politiskās sistēmas nostiprināšanos Gruzijā.

Tāpat paziņojumā komisija vēlreiz apliecina, ka respektē Gruzijas sabiedrības izteikto atbalstu padziļinātai integrācijai NATO un pilnībā atbalsta Gruzijas tautas suverēnās tiesības pašai brīvi lemt par savas valsts turpmāko ārpolitisko kursu, atsaucoties uz 2008.gada 5.janvāra pārliecinošo tautas nobalsošanu par Gruzijas iespējamo dalību NATO.

 

Paziņojuma pilns teksts


Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt