Saeima galīgajā lasījumā pieņem izmaiņas Dzīvnieku aizsardzības likumā

(12.06.2014.)

Saeima ceturtdien, 12.jūnijā, galīgajā lasījumā pieņēma likuma grozījumus, kas paredz veidot Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi, kā arī noteikt, ka dzīvnieku nogalināšanas aizliegums neattieksies uz kurmjiem.

Lai veicinātu sabiedrības līdzdalību dzīvnieku aizsardzības un labturības jautājumu risināšanā, likuma grozījumi noteic, ka no šī gada oktobra tiks izveidota Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome. Tajā strādās valsts pārvaldes un zinātnisko iestāžu, kā arī dzīvnieku aizsardzības organizāciju pārstāvji. Līdz šim darbojās Dzīvnieku aizsardzības ētikas padome, taču, kā norādīja likumprojekta autori – saskaņā ar Eiropas Savienības prasībām mainās šīs padomes funkcijas.

Tāpat izmaiņas noteic, ka likumā noteiktais dzīvnieku nogalināšanas aizliegums turpmāk neattieksies arī uz kurmjiem, ķerot tos ar mehāniskām lamatām.

Dzīvnieku aizsardzības likumā pašlaik noteikts, ka aizliegts nogalināt dzīvnieku, taču aizliegums neattiecas uz lauksaimniecības dzīvniekiem, medībām, zveju, dzīvnieka eitanāziju, kaitīgo grauzēju un kukaiņu iznīcināšanu. Šis aizliegums līdz šim neattiecās arī uz gadījumiem, kad dzīvnieks, uzbrūkot cilvēkam, apdraud viņa veselību vai dzīvību un kad dzīvnieka nogalināšana paredzēta infekcijas slimību vai invazīvo sugu apkarošanas programmā, kā arī izmēģinājumu dzīvnieku nogalināšanu, ja to paredz izmēģinājuma mērķis.

Likuma grozījumi arī precizē atrakciju dzīvnieka definīciju. 





Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā