Saeima rīt sanāks uz pēdējo kārtējo sēdi ziemas sesijā

(09.04.2014.)

Saeima ceturtdien, 10.aprīlī, sanāks uz pēdējo sēdi šī gada ziemas sesijā. Saeimas sēdes darba kārtībā ir iekļauti 35 jautājumi.

 Rītdien Saeima uzsāks darbu, otrajā lasījumā turpinot izskatīt grozījumus Saeimas kārtības rullī. Tie paredz parlamentā izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju, kā arī pienākumu Valsts kontrolei reizi gadā nākt klajā ar ziņojumu parlamentam par savu darbu. Kārtības ruļļa grozījumi arī paredz, ka par Saeimas deputātu ētikas kodeksa pārkāpumu Saeima varēs liegt deputātam runāt Saeimas sēdēs vai arī izslēgt no Saeimas sēdēm, attiecīgi izdarot ieturējumus no mēnešalgas 20 procentu apmērā par katru neapmeklēto sēdi.

 Galīgajā lasījumā Saeima rīt lems par iespēju karavīriem un zemessargiem, kuri dien starptautiskajās misijās, parakstīties par tautas nobalsošanas vai likumu ierosināšanu, kā arī piedalīties tautas nobalsošanā savās dienesta vietās starptautiskās operācijas rajonā.

Saeima galīgajā lasījumā ceturtdien skatīs arī grozījumus likumā „Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”, kas dos iespēju valsts kapitālsabiedrībām kapitāla daļas ieguldīt citas valsts kapitālsabiedrības kapitālā.

Savukārt pirmajā lasījumā deputāti vērtēs jauno Brīvprātīgā darba likumu. Tā mērķis ir sekmēt brīvprātīgā darba veikšanu un sabiedrības līdzdalību sociālo, politisko, ekonomikas, veselības, izglītības, kultūras, sporta, sabiedrības integrācijas un citu sabiedriski derīgu procesu veicināšanā.

Pirmajā lasījumā plānots skatīt grozījumus Krimināllikumā, kas paredz palielināt atbildību par pārkāpumiem būvniecībā un ugunsdrošībā, kas izraisījuši smagas sekas vai vairāku cilvēku bojāeju.

Tāpat pirmajā lasījumā rītdienas sēdē Saeima skatīs grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka naudas sods, ja persona atzīst savu vainu un apņemas naudas sodu brīvprātīgi samaksāt 10 darba dienu laikā, tiks samazināts par 50 procentiem.

Saeimas rītdienas sēdes darba kārtībā ir arī vairāku likumprojektu nodošana izskatīšanai Saeimas komisijās, tostarp grozījumi Reklāmas likumā, ar kuriem plānots precizēt bērniem paredzētajā reklāmā noteiktos aizliegumus, lai novērstu likuma interpretācijas iespēju. 

Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir lūgusi Saeimu rītdienas sēdes darba kārtībā iekļaut grozījumus Būvniecības likumā, kas paredz līdz šī gada 1.oktobrim pagarināt jaunā būvniecības regulējuma spēkā stāšanos.

Saeimas 10.aprīļa sēdes darba kārtība pieejama http://ej.uz/2o5d.

Ceturtdien pulksten 17.00 Saeimā paredzēts izskatīt arī ministru atbildes uz deputātu jautājumiem. Deputātu jautājumi un ministru atbildes pieejamas http://ej.uz/197k.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt