Saeimas komisijā meklēs juridisku risinājumu, lai aizliegtu „legālās narkotikas”

(05.03.2014.)

Attiecībā uz „legālo narkotiku” tirdzniecību valstij būtu jāatsakās no principa, ka atļauts ir tas, kas nav aizliegts. Tādējādi, pirms šādas vielas nonāk tirdzniecībā, pārdevējam būtu jāpierāda tirgotās preces nekaitīgums. Par labu šādam risinājumam cīņai ar psihotropajām vielām, kuras patlaban ikvienam pieejamas brīvā tirdzniecībā, šodien nosliecās Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas deputāti.

Komisija šodien nolēma izveidot darba grupu, kurai būs jāizstrādā priekšlikumi par nepieciešamajiem grozījumiem likumos, lai konceptuāli mainītu nostāju pret „legālo narkotiku” pieejamību. Deputāti vienojās par šo iniciatīvu informēt arī Ministru prezidenti, ņemot vērā, ka darba grupā tiks aicināti iesaistīties daudzi izpildvaras pārstāvji, informē komisijas priekšsēdētāja Aija Barča.

A.Barča norāda – valsts patlaban skrien pakaļ problēmai narkotirgoņu pavadā, izdodot lielu naudu, lai pierādītu vienas vai otras vielas kaitīgumu un tiesiskā ceļā to aizliegtu. „Mūs tin ap pirkstu, jo mēs aizliedzam vienu ķīmisku savienojumu, bet rindā jau gaida desmitiem indes veidu, kas nav aizliegtas, bet ir tikpat kaitīgas. Valsts taisa ekspertīzes, groza likumus, bet tirdzniecība zeļ un plaukst, tirgotāji kļūs aizvien rafinētāki un bezkaunīgāki. Un mirst mūsu bērni. Tam ir jāpieliek punkts,” uzsver komisijas vadītāja. 

Vairāki deputāti komisijas sēdē uzsvēra - pienākums pierādīt „augu maisījumu” nekaitīgumu būtu jāuzliek uz to tirgotāju pleciem, tādējādi faktiski izstumjot no legālā tirgus preces, kuras satur ķīmiskas izcelsmes psihotropās vielas. Par šādu licencēšanas noteikumu pārkāpšanu tiktu paredzēta gan administratīva, gan kriminālatbildība.

„Protams, narkotikas tiek dēvētas gan par kaktusu mēslojumu, gan pīpes tīrāmo līdzekli, un nebūs viegli atrast juridiski precīzu definīciju, kas tieši ir aizliegts. Turklāt jāraugās, lai reizē nerastos nevajadzīgi šķēršļi tējas vai kafijas tirgotājiem. Taču, kā šodien precīzi raksturoja pretnarkotiku aktīvisti, mums valstī ir vesela juristu armija, kurai tas būs lielisks izaicinājums. Turklāt Latvijas Ārstu biedrība jau ir sagatavojusi potenciālo aizliegto vielu definīciju, un daudzas idejas ir radušās arī šim jautājumam veltītajā konferencē Rīgas Stradiņa universitātē, kurā piedalījās arī Saeimas deputāti,” norāda komisijas vadītāja, aicinot kolēģus uzņemties iniciatīvu šī jautājuma atrisināšanā.

Saeimas Sociālo un darba lietu komisija trešdien, 5.martā, plašā ekspertu lokā diskutēja par veicamajiem pasākumiem psihoaktīvo vielu ierobežošanai. 




Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā