Eiropas lietu komisija apstiprina Latvijas nacionālo pozīciju par procesuālajām garantijām bērniem – aizdomās turētajām vai apsūdzētajām personām kriminālprocesā

(28.02.2014.)

Saeimas Eiropas lietu komisija piektdien, 28.janvārī, vienprātīgi apstiprināja Latvijas nacionālo pozīciju Eiropas Savienības (ES) Tieslietu un iekšlietu ministru padomei, kurā diskutēs par procesuālajām garantijām bērniem, kuri ir aizdomās turētās vai apsūdzētās personas kriminālprocesā. Ministru sanāksme Beļģijas galvaspilsētā Briselē notiks 3. un 4.martā.

Jaunā regulējuma mērķis ir visā ES noteikt kopējus minimālos standartus attiecībā uz to bērnu tiesībām, kuri ir aizdomās turētas vai apsūdzētas personas kriminālprocesā, un to bērnu tiesībām, kuriem piemēro Eiropas apcietināšanas ordera process, norādīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica. Vienlaikus viņa atzīmēja, ka virkne direktīvas projektā ietverto prasību jau ir paredzētas nacionālajos normatīvajos aktos, savukārt atsevišķi jautājumi vēl ir precizējami.

Kā sēdē noskaidroja komisijas deputāti, minimālās garantijas paredzēts noteikt virknē jomu, tostarp attiecībā uz bērna tiesībām uz informāciju, tiesībām uz advokāta palīdzību, kā arī tiesībām klātienē piedalīties lietas izskatīšanā tiesā, kuras mērķis ir novērtēt bērna vainu.

Jauno regulējumu plānots piemērot bērniem, proti, personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu, no tā brīža, kad persona ieguvusi aizdomās turētā vai apsūdzētā statusu par noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Vienlaikus direktīvas projektā netiek regulēti valstu noteikumi par vecumu, ar kuru bērnam iestājas kriminālatbildība.



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt