Juridiskā komisija konceptuāli atbalsta Saeimas Ilgtspējīgas attīstības komisijas izveidošanu

(11.02.2014.)

Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 11.februārī, konceptuāli atbalstīja grozījumu Saeimas kārtības rullī, kas parlamentā paredz izveidot Ilgtspējīgas attīstības komisiju.

 „Ideja par atsevišķas pastāvīgās komisijas izveidi nav jauna, un par to dažādos līmeņos ir spriests jau iepriekš. Šie jautājumi patlaban ir izkaisīti pa vairākām institūcijām, tāpēc būtiski, šī būtu iespēja tos skatīt vienuviet. Tā būtu arī iespēja stiprināt Saeimas kapacitāti un palielināt parlamenta lomu mūsu valsts ilgtspējīgas attīstības plānošanā un stratēģiski svarīgu jautājumu risināšanā,” aicinot atbalstīt komisijas izveidošanu, likumprojekta iesniedzēju vārdā uzsvēra deputāts Gaidis Bērziņš.

 Runājot par parlamenta lomu attīstības plānošanā, Juridiskās komisijas priekšsēdētāja Ilma Čepāne minēja, ka īpašas komisijas valsts attīstības jautājumos ir izveidotas daudzu valstu parlamentos, savukārt deputāte Solvita Āboltiņa akcentēja, ka pastāvīgas komisijas izveidošana Saeimā nostiprinātu stratēģiskās attīstības jautājumu risināšanas pēctecību.

 Pastāvīgas komisijas izveidi Saeimā atbalstīja arī akadēmiķis Māris Zariņš, uzsverot, ka „parlaments tādējādi dotu savu ieguldījumu attīstības plānošanā un sekmētu sabiedrības virzību uz priekšu”. Tāpat atbalstu pauda docents Jānis Zaļoksnis, kurš akcentēja, ka „parlamenta iesaiste ir ļoti nepieciešama, jo skats no akadēmiskās puses ir pesimistisks un bažīgs par to, kas ar mums notiks”.

 Arī Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretāra vietniece vides aizsardzības jautājumos Alda Ozola pozitīvi vērtēja plānoto pastāvīgās komisijas izveidi un apliecināja, ka parlamenta iesaiste ilgtspējīgas attīstības jautājumu risināšanā dos būtisku ieguldījumu mūsu valsts attīstībā.

Deputāts Valērijs Agešins komisijas sēdē akcentēja, ka ideja ir atbalstāma, taču rosināja šādu komisiju veidot līdz ar 12.Saeimas sanākšanu. Arī deputāts Andrejs Elksniņš uzsvēra, ka par šādu komisiju varētu domāt nākamajā parlamenta sasaukumā, bet deputāts Kārlis Seržants atzīmēja, ka, veidojot jaunu pastāvīgo komisiju, ir „jābūt skaidram, ko šī komisija darīs un kāda būs tās jauda un kapacitāte”.

Plānots, ka Ilgtspējīgas attīstības komisija pārraudzīs Nacionālā attīstības plāna un Latvijas Ilgtspējīgas attīstības stratēģijas līdz 2030.gadam ieviešanu, kā arī uzraudzīs šo plānošanas dokumentu pārskatīšanu. Tāpat plānots, ka jaunā komisija, sniedzot savus atzinumus un priekšlikumus, līdzdarbosies citu stratēģisku un starpnozaru plānošanas dokumentu izstrādē, kā arī konceptuālu jautājumu risināšanā.

Patlaban Saeimā darbojas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas Nacionālā attīstības plāna izstrādes un ieviešanas uzraudzības apakškomisija, un grozījums Saeimas kārtības rullī rosināts, lai stiprinātu parlamenta lomu mūsu valsts attīstības jautājumu risināšanā, norāda likumprojekta autori.

Grozījumu Saeimas kārtības rullī pirmajā lasījumā Juridiskā komisija lūgs Saeimu skatīt 13.februāra sēdē, informē komisijas priekšsēdētaja Ilma Čepāne.  

 

Saeimas Preses dienests

 


Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde