Budžeta komisija atbalsta likumprojektu, ar kuru Latvija pievienosies līgumam par Eiropas Stabilitātes mehānismu

(15.01.2014.)

Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija trešdien, 15.janvārī, izskatīšanai galīgajā lasījumā Saeimā atbalstīja likumprojektu, ar kuru paredzēts ratificēt līgumu „Par Eiropas Stabilitātes mehānisma dibināšanu”.

 Līgums nosaka, ka visas dalībvalstis, iestājoties eirozonā, kļūst par Eiropas Stabilitātes mehānisma dalībvalstīm ar pilnām tiesībām un pienākumiem.

 Eiropas Stabilitātes mehānisma mērķis ir finansiāla atbalsta un stabilitātes sniegšana dalībvalstīm, kuras piedzīvo vai kurām draud smagas finanšu problēmas, lai nepieciešamības gadījumā aizsargātu visas eirozonas un tās dalībvalstu finansiālo stabilitāti.

Plānots, ka pirmajos piecos gados pēc iestāšanās eirozonā Latvijai stabilitātes mehānismā ik gadu būs jāiegulda aptuveni 44 miljoni eiro, bet pēc 12 gadu pārejas perioda – 130 miljoni eiro.

Savukārt, lai nodrošinātu Latvijas kā eirozonas dalībvalsts piedalīšanos Eiropas Stabilizācijas mehānismā, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisija šodien nolēma iesniegt izskatīšanai Saeimā likumprojektu „Par Latvijas pārstāvību Eiropas Stabilitātes mehānisma valdē un Direktoru padomē”. Likumprojekts nosaka procedūru pilnvarojumu iegūšanai, lai Latvijas pārstāvis varētu balsot Eiropas Stabilitātes mehānisma padomēs.

Saskaņā ar līgumu par Eiropas Stabilitātes mehānismu likumprojekts paredz, ka Ministru kabinets (MK) par Latvijas pārstāvi valdē ieceļ finanšu ministru, bet pārstāvja vietnieku valdē MK ieceļ pēc finanšu ministra priekšlikuma. Savukārt Latvijas pārstāvi un viņa vietnieku direktoru padomē ieceļ finanšu ministrs.

ai Latvijas pārstāvji valdē un direktoru padomē varētu piedalīties lēmumu pieņemšanā, likumprojekts nosaka deleģējuma saņemšanas kārtību. Atkarībā no pieņemamā lēmuma veida Latvijas pārstāvim valdē būs jāsaņem Saeimas, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas vai arī MK piekrišana.

Likumprojekts arī nosaka, ka Ministru kabinets katru gadu iesniedz Saeimā ziņojumu par Eiropas Stabilitātes mehānisma darbību iepriekšējā gadā.

Budžeta komisija nolēma lūgt Saeimu likumprojektu „Par Latvijas pārstāvību Eiropas Stabilitātes mehānisma valdē un Direktoru padomē” iekļaut Saeimas 16.janvāra sēdē, piešķirt tam steidzamību un izskatīt pirmajā lasījumā, informē komisijas priekšsēdētājs Jānis Reirs. 

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt