Saeima ceturtdien sanāks uz pirmo sēdi ziemas sesijā

(08.01.2014.)

Saeima ceturtdien, 9.janvārī, sanāks uz pirmo sēdi 2014.gada ziemas sesijā. Parlaments lems par vairāku Ministru kabineta un Saeimas deputātu iesniegto likumprojektu nodošanu izskatīšanai komisijās, kā arī izskatīs attiecīgajiem lasījumiem sagatavotos likumprojektus.

 Rītdien Saeima lems, vai nodot izskatīšanai komisijās valdības iesniegto likumprojektu, ar kuru plānots noteikt šķīrējtiesu darbības tiesisko regulējumu. Šķīrējtiesu likumprojekts paredz noteikt šķīrējtiesu izveidošanas kārtību un to darbības pamatprincipus, lai nodrošinātu efektīvu un taisnīgu civiltiesisko strīdu izšķiršanu.

Tāpat izskatīšanai komisijās plānots nodot grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz liberalizēt administratīvo sodu politiku. Izmaiņas kodeksā paredz iespēju administratīvā pārkāpuma lietā slēgt vienošanos par naudas soda samazināšanu par 50 procentiem, ja tas brīvprātīgi tiek samaksāts 10 darbdienu laikā. 

Saeima lems arī par jaunā Ilgtermiņa stabilizācijas rezerves likumprojekta nodošanu izskatīšanai komisijās. Jauns likums nepieciešams, lai līdzšinējo regulējumu saskaņotu ar Fiskālās disciplīnas likumu.

Savukārt galīgajā lasījumā Saeima rītdien lems par grozījumiem Elektronisko sakaru likumā, kas elektronisko sakaru komersantam, būvējot vai rekonstruējot kabeļu kanalizāciju, paredz pienākumu nodrošināt vietu nākamās paaudzes piekļuves tīklu ierīkošanai. Tas attieksies uz vietām, kur pēc kabeļu ierīkošanas, būvniecības vai rekonstrukcijas var būt nepieciešams atjaunot ceļa brauktuvi vai ietves segumu un turpmāko divu gadu laikā to asfaltēt.

Otrajā lasījumā deputāti izskatīs grozījumus Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā, kas paredz, ka transportlīdzekļa vadītājam pēc robežsargu pieprasījuma būs jāapstājas ne tikai uz valsts robežas vai pierobežā, bet gan visā valsts teritorijā.

Izskatīšanai otrajā lasījumā sagatavoti arī Reklāmas likuma grozījumi, kuru mērķis ir aizsargāt personas, kas nodarbojas ar saimniecisko vai profesionālo darbību, no maldinošas reklāmas un normatīvajiem aktiem neatbilstošas salīdzinošās reklāmas.

Tāpat otrajā lasījumā Saeima vērtēs grozījumus Bērnu tiesību aizsardzības likumā, kas precizē, kuras personas drīkst izskatīt ar bērnu tiesību aizsardzību saistītās lietas un kuriem nepieciešamas speciālas zināšanas bērnu tiesību aizsardzības jomā.

Rītdienas parlamenta sēdes darba kārtībā iekļauti arī grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā, ko Valsts prezidents atdevis Saeimai atpakaļ otrreizējai caurlūkošanai.

Saeimas 9.janvāra sēdes darba kārtībā kopumā ir 22 jautājumi. Sēdes darba kārtība pieejama: http://ej.uz/2o5d.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā