Cilvēktiesību komisijā diskutē par palīdzības sniegšanu Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojāgājušo bērniem

(03.12.2013.)

„Daudzi bērni pēc Zolitūdes traģēdijas nesagaidīja mājās savus vecākus. Šodien noskaidrojām, ka strādā krīzes komandas, kas sniedz atbalstu traģēdijā cietušo vai bojāgājušo bērniem, un viņi saņem nepieciešamo palīdzību. Tāpat svarīgi, lai traģēdijā cietušajiem saziedotie līdzekļi tiktu izlietoti arī šīs neaizsargātākās sabiedrības grupas – vecākus zaudējušo bērnu – interesēs, īpaši ņemot vērā medijos izskanējušo informāciju par ļaunprātīgiem cilvēkiem, kas nelietīgi cenšas piesavināties saziedoto naudu.” To otrdien, 3.decembrī, Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē, uzklausot Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas (VBTAI) informāciju par sniegto palīdzību Zolitūdes traģēdijā cietušo un bojāgājušo bērniem, sacīja komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece.

Traģēdija Zolitūdē uz bērniem atstājusi lielu iespaidu, tādēļ psiholoģiskā palīdzība nepieciešama gan traģēdijā cietušo un bojāgājušo bērniem, gan bērniem, kuri redzēja savu klasesbiedru un draugu ciešanas, viņu tuviniekiem aizejot bojā. Psiholoģiskais atbalsts nepieciešams arī traģēdijas tuvumā dzīvojošajiem bērniem, kuri notikušo vēroja no malas, deputātus informēja VBTAI priekšniece Laila Rieksta- Riekstiņa. Tāpat krīzes komandas palīdzējušas skolotājiem un bērnudārzu audzinātājām, konsultējot, kā strādāt ar bērniem, kuri zaudējuši kādu no vecākiem. 

Pašlaik psihologi strādā ar 24 bērniem. Tomēr, kaut nepieciešamās palīdzības apmērs un veids mainās, ir skaidrs, ka psiholoģiskā palīdzība daudziem bērniem būs jānodrošina ilgstoši, sacīja L.Rieksta-Riekstiņa.
Atbildot uz komisijas priekšsēdētājas jautājumu, vai VBTAI pietiek finanšu un cilvēkresursu rehabilitācijas un atbalsta nodrošināšanai, L.Rieksta-Riekstiņa sacīja, ka valdība piešķīrusi papildu finansējumu, lai līdz gada beigām varētu nodrošināt bērnu un pusaudžu bezmaksas uzticības tālruņa darbību visu diennakti, nevis tikai līdz pulksten vienpadsmitiem vakarā, un šim nolūkam darbā pieņemti arī vēl divi darbinieki.

Institūciju savstarpējā sadarbība bija koordinēta un veiksmīga, gan apzinot bērnus, kuriem nepieciešama palīdzība, gan savstarpēji sadalot pienākumus vairākās krīzes komandās, atbildot uz komisijas deputātes Dainas Kazākas (RP) jautājumu par starpinstitucionālo sadarbību, sacīja L.Rieksta-Riekstiņa. 

Komisijas deputāti izteica pateicību institūcijām, kas palīdz bērniem un viņu vecākiem tikt galā ar traģēdijā gūtajām emocionālajām traumām. Vienlaikus I.Mūrniece, ņemot vērā mainīgo situāciju, ierosināja Zolitūdes traģēdijas seku novēršanu komisijā pārrunāt vēlreiz pēc mēneša vai diviem.

Komisijas priekšsēdētāja pateicās arī medijiem par pašaizliedzīgo darbu traģēdijas dienās, profesionāli un nepārtraukti ziņojot aktuālāko informāciju no notikuma vietas, kā arī informējot par ziedošanas un palīdzības sniegšanas iespējām, un tādējādi emocionāli vienojot visu sabiedrību. 



Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt