Āboltiņa vizītes ASV ietvaros apmeklē Filadelfiju

(10.10.2013.)

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa ceturtdien, 10.oktobrī, darba vizītes Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) laikā apmeklēja ASV piekto lielāko pilsētu Filadelfiju. Viesošanās laikā S.Āboltiņa tikās ar Filadelfijas mēru Maiklu Nateru (Michael Nutter) un mēra vietnieku, ekonomikas un tirdzniecības attīstības vadītāju Alanu Grīnbergeru (Alan Greenberger).

S.Āboltiņa sarunā ar M.Nateru un A.Grīnbergeru uzsvēra – Filadelfija ir īpaša ar to, ka tās latviešu diaspora ir senākā Latvijas valstspiederīgo kopiena ASV. Filadelfijas Brīvo latvju biedrība dibināta 1892.gadā. Saeimas priekšsēdētāja sacīja, ka latvieši ir ieguvuši iedvesmu no ASV kā brīvības simbolu.

Tikšanās laikā pārrunātas Filadelfijas un Latvijas ciešākas sadarbības iespējas. Latvijas eksporta apjoms uz ASV šī gada pirmajā ceturksnī ir ievērojami pieaudzis, taču potenciāls nav izsmelts un Latvija atbalsta nepieciešamību stiprināt Latvijas un ASV, tostarp Filadelfijas, uzņēmēju sakarus, teica Saeimas priekšsēdētāja. Mūsu valsts izdevīgā ģeogrāfiskā novietojuma un sadarbības pieredzes ar Ziemeļvalstīm, Krieviju un NVS valstīm dēļ var kalpot kā tilts uz šo valstu tirgiem, akcentēja S.Āboltiņa.

Filadelfijas apmeklējuma laikā Saeimas priekšsēdētāja apmeklēja Filadelfijas mākslas muzeju un muzejam krājuma papildināšanai uzdāvināja latviešu mākslinieces Maijas Kurševas grafikas.

Tāpat S.Āboltiņa sniedza interviju izdevumam „Philadelphia Inquirer”.

Saeimas priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa no 7. līdz 11.oktobrim uzturas darba vizītē ASV, kur tikās arī ar ASV parlamenta Pārstāvju palātas spīkeru Džonu Bēneru (John Boehner) un Savienoto Valstu Senāta senatoru un Ārlietu komitejas Eiropas lietu apakškomitejas priekšsēdētāju Krisu Mērfiju (Chris Murphy). Tāpat vizītes ietvaros notika vairākas tikšanās, lai tuvāk iepazītu ASV biznesa vidi un latviešu kopienas. Tāpat Saeimas priekšsēdētāja piedalījās diskusijā par Latvijas lomu Eiropas Savienībā (ES) un ES nākotni ASV Vācijas Maršala fondā, kā arī apmeklēja ASV Kongresu, Komunisma upuru memoriālu un Amerikas skolu.




Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt