Kalniņa-Lukaševica Briselē tiekas ar ES Padomes priekšsēdētāju Hermani Van Rompeju

(03.10.2013.)

Domājot par ciešāku Ekonomikas un monetārās savienības integrāciju, vienlaikus jānodrošina inovatīvas ekonomikas, kā arī zinātnes un pētniecības attīstība. Tāpat jāveicina sadarbība inovāciju jomā Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu līmenī. To Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica uzsvēra, trešdien, 2.oktobrī, ES Padomē tiekoties ar tās priekšsēdētāju Hermani Van Rompeju (Herman Van Rompuy).

Lai veicinātu ES dalībvalstu sadarbību zinātnē, ir jāmazina konkurence kaimiņvalstu zinātnieku vidū, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica, atzīmējot, ka arī oktobra Eiropadomes dienas kārtībā būs inovāciju veicināšanas jautājums. Pārrunājot finanšu un ekonomikas krīzes laikā Latvijā īstenotās strukturālās reformas un taupības pasākumus, puses akcentēja nepieciešamību spēt katru lēmumu izskaidrot sabiedrībai. Viena no krīzes sekām ir augstais jauniešu bezdarba līmenis, un kā pozitīvu piemēru šīs problēmas risināšanā Z.Kalniņa-Lukaševica un H.Van Rompejs minēja jauniešu garantijas iniciatīvu. Komisijas priekšsēdētāja informēja, ka arī Latvijā plānots īstenot virkni pasākumu jauniešu nodarbinātības veicināšanai.

Jauniešu garantija ir Eiropas Komisijas iniciatīva, kas paredz iespēju visiem jauniešiem vecumā no 15 līdz 24 gadiem, reģistrējoties nodarbinātības dienestā, četru mēnešu laikā iespēju saņemt darba, apmācību vai praktisku apmācību piedāvājumu.

Tāpat komisijas priekšsēdētāja sarunā akcentēja nepieciešamību palielināt dalībvalstu nacionālo parlamentu lomu ES līmeņa lēmumu pieņemšanas procesā, tādējādi nodrošinot demokrātisko leģitimitāti.

Tikšanās laikā pārrunātas arī Austrumu partnerības aktualitātes. Z.Kalniņa-Lukaševica pateicās H.Van Rompejam par pausto atbalstu Latvijas lēmumam rīkot Austrumu partnerības samitu Rīgā 2015.gadā un apliecināja mūsu valsts apņemšanos īstenot vērienīgo Austrumu partnerības programmu. Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja vēlreiz akcentēja nepieciešamību ES sniegt atbalstu Austrumu partnerības valstīm, kas apliecinājušas gatavību tuvināties ES vērtībām.

Gaidāmais Austrumu partnerības samits būs nozīmīgs pagrieziena punkts ES attiecībās ar austrumu kaimiņiem, sacīja Z.Kalniņa-Lukaševica un uzsvēra - Latvija sagaida būtiskus rezultātus un progresu attiecībā uz Asociācijas līgumu sarunu noslēgšanu un parafēšanu.

Z.Kalniņa-Lukaševica no 1. līdz 3.oktobrim uzturas darba vizītē Beļģijas galvaspilsētā Briselē, kur tiekas arī ar ES transporta komisāru Sīmu Kallasu (Siim Kallas), EP priekšsēdētāja vietnieku atbildīgu par nacionālajiem parlamentiem Migelu Anhelu Martinesu (Miguel Angel Martinez), kā arī EP Konstitucionālo lietu komitejas priekšsēdētāju Karlo Kasini (Carlo Casini).

Tāpat Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja piedalās ikgadējā Eiropas Draugu rīkotajā augsta līmeņa konferencē „Politikas piedāvājumi rūpju pārņemtajai Eiropai”. Šī gada konferences dienas kārtībā ir virkne jautājumu, tostarp, vai ES nepieciešams veidot jaunu ekonomikas stratēģiju pilnīgai vienotā tirgus izveidei un kādas iniciatīvas ir piemērotākās jauniešu bezdarba risināšanai ES, vienlaikus mazinot sociālo nevienlīdzību.

 

Fotogrāfijas no tikšanās pieejamas: https://www.flickr.com/photos/saeima/sets/72157636144980956/


Saeimas Preses dienests

Sestdien, 20.aprīlī