Saeima galīgajā lasījumā lems par pensiju indeksāciju no 1.septembra

(08.07.2013.)

Saeima ārkārtas sesijas sēdē otrdien, 9.jūlijā, lems par grozījumiem likumā „Par valsts pensijām” un astoņos pavadošajos likumprojektos, kas paredz šī gada 1.septembrī indeksēt pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Paredzēts, ka pensiju indeksācija attieksies arī uz invaliditātes pensiju, izdienas pensiju un apgādnieka zaudējuma pensiju saņēmējiem. Minētā indeksācija nesīs ienākumu pieaugumu gandrīz 85 procentiem pensiju saņēmēju.

Galīgajā lasījumā Saeima skatīs arī grozījumus Izglītības likumā, lai noteiktu valsts, pašvaldību un vecāku atbildību mācību līdzekļu iegādē. Ar likuma grozījumiem paredzēts arī nodrošināt vienādas iespējas visiem bērniem apmeklēt bērnudārzu, precizēt regulējumu par izglītības iestādes padomi, kā arī ieviest izglītības iestāžu (izņemot augstskolu un koledžu) vadītāju profesionālās darbības novērtēšanu.

Lai būtiski paātrinātu būvniecības procesu un mazinātu administratīvo slogu būvniekiem, Saeima trešajā galīgajā lasījumā lems par grozījumiem Būvniecības likumā. Likumprojekts paredz noteikt un precizēt būvniecības ieceres, projektēšanas, būvniecības atbildības, kontroles, būvspeciālistu sertificēšanas un būvatļauju izsniegšanas kārtību, būvkomersantu klasifikāciju un valsts pārvaldes institūciju kompetenci būvniecības jomā.

Saeima galīgajā lasījumā skatīs grozījumus arī Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā, kas paredz noteikt arī citu personu atbildību par ugunsdrošību objektā, precizēt fizisko personu pienākumus ugunsdrošības jomā, kā arī pilnveidot regulējumu sadarbībai ar kaimiņvalstu dienestiem.

Rītdienas darba kārtībā ir arī jautājums par deputāta pilnvaru apstiprināšana Oļegam Hļebņikovam.

Tāpat Saeima rītdienas sēdē vērtēs, vai nodot komisijām virkni deputātu un Ministru kabineta izstrādātus likumprojektus.

Kopumā rītdienas Saeimas ārkārtas sesijas sēdes darba kārtībā iekļauts 41 jautājums.

Saeimas kārtības rullis noteic, ka Saeima sesiju starplaikā var sasaukt ārkārtas sesijas. Saeimas ārkārtas sesiju vai ārkārtas sēdi sasauc Prezidijs pēc sava ierosinājuma, kā arī pēc Valsts prezidenta, Ministru prezidenta vai ne mazāk kā vienas trešdaļas Saeimas deputātu prasības.

Saeima ir lēmusi slēgt 2013.gada pavasara sesiju šī gada 25.jūnijā un sākt rudens sesiju 2013.gada 3.septembrī. Saeimas sesiju starplaikā turpinās darbs parlamenta komisijās un notiek protokolārās tikšanās.



Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde