Cilvēktiesību komisija otrreizējai caurlūkošanai Saeimā virza izmaiņas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā

(19.05.2020.)

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputāti otrdien, 19.maijā, otrreiz caurlūkoja grozījumus Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā.

23.aprīļa sēdē Saeima galīgajā lasījumā atbalstīja grozījumus, kas aizliedz publiskos pasākumos izmantot bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas bruņoto spēku un likumības un kārtības uzturēšanas orgānu (represīvo iestāžu) izmantoto piederību identificējošo apģērbu, kā arī tā elementus. Aizliegums ietver arī bijušās PSRS, tās republiku un nacistiskās Vācijas karogu, ģerboņu un himnu, nacistiskās svastikas, SS zīmes un padomju simbolu – sirpja un āmura līdz ar piecstaru zvaigzni - izmantojumu.

Grozījumi paredzēja, ka izņēmums attiecināms uz gadījumiem, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu, un to izmantošanu ir atļāvusi pašvaldība, kuras administratīvajā teritorijā paredzēts rīkot publisku pasākumu.

Valsts prezidents Egils Levits lūdza otrreiz caurlūkot Saeimā galīgajā lasījumā pieņemtās izmaiņas Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likumā, aicinot deputātus no pieņemtās normas izslēgt deleģējumu pašvaldībai, kuras administratīvajā teritorijā paredzēts rīkot publisku pasākumu, noteikt izņēmuma gadījumus vai iekļaut šo normu likuma nodaļā, kas nosaka publiska pasākuma pieteikšanas un iesniegumu izskatīšanas kārtību. Tāpat prezidents aicināja papildināt likumu ar publiska pasākuma apmeklētāju un dalībnieku pienākumu ievērot likumā noteiktos ierobežojumus.

Komisijas deputāti likuma otrreizējā caurlūkošanā lēma izslēgt pašvaldībai noteikto deleģējumu, kā arī izstrādāt komisijas priekšlikumu, precizējot, ka izņēmums attieksies uz gadījumiem, kad minēto simbolu izmantošanas mērķis nav saistīts ar totalitāro režīmu slavināšanu vai izdarīto noziedzīgo nodarījumu attaisnošanu vai tos izmanto izglītojošiem, zinātniskiem vai mākslinieciskiem mērķiem. Tāpat deputāti atbalstīja priekšlikumu, kas paredz, ka publiska pasākuma apmeklētājiem un dalībniekiem ir pienākums ievērot likumā noteiktos ierobežojumus.

“Cilvēkiem ir jāsaprot, ka valkāt nacistu vai padomju formas un simboliku publiskos pasākumos mūsu valstī nav pieņemami,” iepriekš likumprojekta izskatīšanas gaitā norādījis Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Artuss Kaimiņš.

Komisija aicinās Saeimu likumu otrreizējā caurlūkošanā skatīt 4.jūnijā, informēja A.Kaimiņš.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 19.aprīlī
09:00  Saeimas 2024.gada 19.aprīļa ārkārtas sēde