Saeima konceptuāli atbalsta jauna Militārās disciplināratbildības likuma projektu

(14.05.2020.)

Saeima ceturtdien, 14.maijā, pirmajā lasījumā atbalstīja jauna Militārās disciplināratbildības likuma projektu. Tā mērķis ir vienkopus regulēt karavīru un zemessargu militārās disciplīnas jautājumus, nosakot disciplināratbildības pamatu, karavīriem un zemessargiem piemērojamos disciplinārsodus, kā arī kārtību, kādā karavīri un zemessargi saucami pie disciplināratbildības.

Likuma projekta anotācijā norādīts, ka šobrīd vispārīgos nosacījumus karavīru atbildībai paredz Militārā dienesta likuma normas, savukārt zemessargu atbildības jautājums tiek regulēts Latvijas Republikas Zemessardzes likumā. Lai novērstu tiesiskā regulējuma sadrumstalotību un vienkāršotu tā piemērošanu, Aizsardzības ministrija ir sagatavojusi jaunu Militārās disciplināratbildības likumu, kas pēc būtības ietver līdz šim noteikto tiesisko regulējumu disciplināratbildības jomā karavīriem un zemessargiem.

Tomēr, ievērojot to, ka mūsdienu drošības vides apstākļos, īpaši hibrīdapdraudējumu situācijās, karavīru un zemessargu iesaiste valsts aizsardzības uzdevumu īstenošanā ir kritiski svarīga, ar likumprojektu kara laika režīms tiek papildināts ar vēl vienu tiesisko režīmu, kas prasa karavīru un zemessargu paaugstinātu atbildību – izņēmuma stāvokli.

Ar likuma projektu precizēts arī to personu loks, uz kurām attiecināmi militārās disciplīnas jautājumi un disciplinārsodīšana par nepakļaušanos militārās disciplīnas prasībām. Jauno likumu nav paredzēts piemērot attiecībā uz atvaļinātajiem karavīriem un bijušajiem zemessargiem, kuriem piešķirtas tiesības valkāt formas tērpu. Jauno likumu nav paredzēts attiecināt arī uz to valsts un pašvaldību iestāžu dienestu personālsastāvu, kas kara laikā mobilizācijas dēļ var tikt tieši pakļauts Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem.

Likuma projekts paredz arī karavīru un zemessargu sodīšanas kārtību par administratīviem pārkāpumiem. Vienlaikus plānots noteikt arī kārtību, kādā atbildīgās amatpersonas konstatē administratīvā pārkāpuma saistību ar karavīra vai zemessarga dienesta pienākumu pildīšanas apstākļiem.

Tāpat likuma projekts paredz atteikties no tāda disciplinārsoda veida kā arests. Pašlaik tas kā iespējamais disciplinārsoda veids ar termiņu līdz 10 diennaktīm paredzēts gan attiecībā uz karavīriem, gan zemessargiem, norādīts likuma projekta anotācijā. Savukārt gadījumos, kad karavīrs vai zemessargs izdarījis mazsvarīgu pārkāpumu, komandierim plānots paredzēt iespēju vērsties pie pārkāpēja, izsakot aizrādījumu bez disciplinārsoda uzlikšanas.

Plānots noteikt arī atsevišķu kārtību disciplinārsodu apstrīdēšanai kara un izņēmuma stāvokļa situācijā, tādējādi nodrošinot karavīram un zemessargam iespēju realizēt Administratīvā procesa likumā garantētās tiesības administratīvā akta apstrīdēšanai apstākļos, kad vispārējā kārtībā šo tiesību realizēšana varētu būt ierobežota, skaidrots anotācijā.

Plānots, ka jaunais likums stāsies spēkā vienlaikus ar Administratīvās atbildības likumu 1.jūlijā.

Saeima konceptuāli atbalstīja arī saistītos grozījumus Militārā dienesta likumā un grozījumus Latvijas Republikas Zemessardzes likumā.

 

Saeimas Preses dienests

Trešdien, 17.aprīlī
09:00  Eiropas lietu komisijas sēde
10:00  Ārlietu komisijas sēde
10:00  Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas sēde
10:00  Juridiskās komisijas sēde
10:00  Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde
10:00  Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisijas sēde
10:00  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde
10:00  Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēde
10:00  Sociālo un darba lietu komisijas sēde
10:15  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde
12:00  Mandātu, ētikas un iesniegumu komisijas sēde
12:00  Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēde
12:00  Nacionālās drošības komisijas sēde
12:00  Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisijas sēde
12:00  Ilgtspējīgas attīstības komisijas sēde
13:10  Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēde
15:30  Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēde