EPPA Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere: ārkārtējās situācijas laikā jāsaglabā varas dalīšanas līdzsvars

(07.05.2020.)

“Covid-19 izraisītās ārkārtējās situācijas laikā atsevišķās Eiropas Padomes dalībvalstīs pastāv nopietnas bažas par noteikto ierobežojumu samērīgumu ar cilvēktiesībām, kā arī varas dalīšanas līdzsvara saglabāšanu, kas ir demokrātijas pamatā. Saskaroties ar jaunajiem izaicinājumiem, nedrīkst atkāpties no likuma varas principa ievērošanas, un parlamentiem ir jāsaglabā pilnvaras kontrolēt izpildvaras rīcību,” uzsvēra Eiropas Padomes Parlamentārās asamblejas (EPPA) viceprezidente un Latvijas delegācijas vadītāja Inese Lībiņa-Egnere ceturtdien, 7.maijā, pēc attālinātās EPPA Biroja un Pastāvīgās komitejas sēdes.

Asamblejai ārkārtējās situācijas laikā ir jāuzņemas demokrātijas sargātāja loma, akcentēja I.Lībiņa-Egnere, uzsverot, ka nedrīkst pieļaut valdības pilnvaru palielināšanu uz parlamentu un tiesu varas pilnvaru samazināšanas rēķina.

“Attālinātajās asamblejas locekļu debatēs izskanēja satraukums par situāciju Krievijā, Ungārijā un Turcijā, jo pastāv bažas, ka šo valstu valdības esošajā situācijā varētu būt izmantojušas politiskās priekšrocības,” sacīja I.Lībiņa-Egnere, atsaucoties uz pilsoņu brīvības ierobežojumiem, tostarp pārvietošanās, pulcēšanās, vārda brīvības, patvēruma tiesību un bērna tiesību aizsardzības ierobežojumiem, datu un privātuma problēmām, kā arī draudiem vēlēšanu pamatprincipiem.

Kā informēja EPPA Latvijas delegācijas vadītāja, sēdē nolemts uz vēlāku laiku atlikt asamblejas vasaras sesiju, kas bija paredzēta Strasbūrā no 22. līdz 26.jūnijam. Tāpat tika nolemts mudināt visas EPPA komitejas organizēt sēdes videokonferences režīmā, lai turpinātu darbu arī ārkārtējās situācijas laikā.

Līdz ar I.Lībiņu-Egneri EPPA Biroja un Pastāvīgās komitejas sēdē piedalījās arī Latvijas delegācijas pastāvīgais pārstāvis Boriss Cilevičs.

EPPA ir Eiropas Padomes statūtorganizācija, kuras uzmanības lokā ir cilvēktiesību, daudzviedokļu demokrātijas un tiesiskas valsts aizstāvēšana, Eiropas kultūras identitātes un daudzveidības izpratnes un attīstības veicināšana un aktuālu Eiropas sabiedrības jautājumu risināšana, kā arī demokrātiskās stabilitātes stiprināšana Eiropā, atbalstot politiskās, likumdošanas un konstitucionālās reformas.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā