Inese Lībiņa-Egnere par tiesu darbu ārkārtējās situācijas laikā: būtiski līdzsvarot inovācijas un drošību

(05.05.2020.)

“Šis laiks ir pilns izaicinājumu. No vienas puses Latvija kā salīdzinoši maza valsts var būt inovatīva un moderna, nodrošinot tiesu darbu attālinātā režīmā, no otras puses tādi pamatjautājumi kā drošība, paredzamība, pieejamība un procesuālās tiesības nedrīkst palikt otrajā plānā,” otrdien, 5.maijā, Juridiskās komisijas Tiesu politikas apakškomisijas sēdē pauda tās priekšsēdētāja Inese Lībiņa-Egnere.

Spriežot par tiesu darbu valstī izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, deputāti ar tieslietu nozares pārstāvjiem pārrunāja līdzšinējo praksi, pārejot uz darbu attālinātā režīmā.

Kā akcentēja Tieslietu ministrijas pārstāvji, informējot par lietu izskatīšanas gaitu vispārējās jurisdikcijas un administratīvajās tiesās, mutvārdu tiesas sēdes ārkārtējās situācijas laikā, ja tas iespējams, organizē, izmantojot videokonferenci.

Tieslietu ministrijas Valsts sekretāra vietniece tiesu jautājumos Inita Ilgaža informēja, ka pamatā tiek izmantota videokonferenču infrastruktūra, ar kuru ir aprīkotas visas tiesas, taču šī infrastruktūra kapacitātes ziņā nespēj nodrošināt nepieciešamo slodzi, kā arī ir nepietiekams videokonferenču iekārtu skaits tajās iestādēs, ar kurām tiesām ir jāsazinās. Tāpat klātesošie sprieda, ka šī infrastruktūra ir neērta privātpersonām, jo, lai to izmantotu, ir jādodas uz tuvāko tiesu.

Pārspriežot tiesu iespējas izmantot interneta platformā bāzētās komunikācijas platformas, I.Ilgaža atzīmēja, ka Administratīvā rajona tiesa bija pirmā, kura izmantoja šādu risinājumu, kā arī uzsvēra, ka tiesnesis katrā lietā var izvērtēt, vai iespējams izmantot interneta platformu. Deputāti uzsvēra nepieciešamību pārbaudīt un novērst iespējamos drošības riskus, kā arī potenciālos cilvēktiesību pārkāpumus, lai šo praksi varētu īstenot plašāk.

Deputāti un tieslietu nozares pārstāvji sprieda, ka arī nākotnē tiešsaistes rīku lietošana varētu paātrināt tiesas procesu, piemēram, pratinot personas, kuras atrodas ārvalstīs, vai risinot tehniska rakstura jautājumus.

“Mēs neviens nezinām, cik ilgstoši šādā situācijā būsim,” sacīja I.Lībiņa-Egnere, atzīmējot, ka apakškomisija šo jautājumu savā darba kārtībā iekļaus atkārtoti. 

Apakškomisija uz sēdi bija aicinājusi Tieslietu ministrijas, Tiesu administrācijas, Zvērinātu advokātu padomes pārstāvjus un tiesnešus, lai spriestu par tiesu darbu ārkārtējās situācijas laikā.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt