Eiropas lietu komisijā spriež par makroekonomiskajām prognozēm saistībā ar Covid-19 krīzi

(29.04.2020.)

Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti trešdien, 29.aprīlī, iepazinās ar ikgadējiem ziņojumiem par valsts makroekonomisko rādītāju stabilitāti un nacionālajā reformu programmā noteikto pasākumu ieviešanas gaitu.

“Šodien apspriedām Finanšu ministrijas sagatavotās makroekonomisks prognozes, un galvenokārt to, kā sagatavot ekonomikas darbību tam, lai tā spētu darboties arī Covid-19 radīto ierobežojumu apstākļos. Praktiski, tas nozīmēs, ka gan valdībai, gan Saeimai būs nepieciešams koriģēt un pielāgot ekonomikas veicināšanas pasākumus tā, lai tie vienlaikus neapdraudētu cilvēku veselību, bet ļautu arī cilvēkiem atgriezties darbā, pilnvērtīgi strādāt un nodrošināt savas pamatvajadzības,” uzsver Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

Gan Finanšu ministrijas, gan Fiskālās disciplīnas padomes pārstāvji sēdē atzina, ka šobrīd strādājam augstas nenoteiktības situācijā, jo pilnvērtīga ekonomikas darbība ir atkarīga no Covid-19 pandēmijas ierobežošanas. Tā kā šis ir pilnīgi jauns vīruss, tad nav iespējams prognozēt izmaiņas, piemēram, pēc pusgada.

Šobrīd prognozes ir izstrādātas balstoties uz pieņēmumu, ka ekonomika atkopsies šī gada otrajā pusē, akcentē V.A.Tērauda, norādot, ka noteikti ir jāņem vērā arī tas, ka Latvijas ekonomikas atkopšanās ir lielā mērā atkarīga no Covid-19 pandēmijas ierobežošanas pasākumiem citās valstīs. Tas attiecas gan uz jaunu preču noieta tirgu apgūšanu, gan studēšanu un darba iespējām ārzemēs, gan arī uz individuālu ceļošanu, tā komisijas priekšsēdētāja.

„Šobrīd makroekonomiskie scenāriji ir ļoti mainīgi un tie pastāvīgi tiks koriģēti. Finanšu ministrijas pārstāvji apgalvoja, ka konkrētus makroekonomiskos datus, kuros jau būtu redzama arī Covid-19 ietekme, varēs apkopot ne ātrāk kā šī gada jūnijā. Šodien ministriju apkopotajos ziņojumos ietvertie dati un informācija ir kā šī brīža fotouzņēmums,” pauž V.A.Tērauda.

Latvijas Stabilitātes programma ir vidēja termiņa politikas dokuments, kas raksturo Latvijas fiskālo politiku. Stabilitātes programma ir vērsta uz stingras un ilgtspējīgas fiskālās politikas īstenošanu un makroekonomiskās stabilitātes nodrošināšanu.

 

Saeimas Preses dienests

Ceturtdien, 28.martā
10:00  Saeimas priekšsēdētājas biedres Zandas Kalniņas-Lukaševicas tikšanās ar Vācijas Federatīvās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas Republikā V.E. Christian Heldt