Eiropas lietu komisija diskutē par vaučeru sistēmu tūrisma nozarei krīzes laikā

(27.04.2020.)

Lai Covid-19 krīzes laikā palīdzētu tūrisma nozarei, Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm būtu jāvienojas par kopīgu vaučeru sistēmu, kas ļautu tūrisma operatoriem nenonākt līdz maksātnespējai. Pirmdien, 27.aprīlī, Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāti uzklausīja Ekonomikas ministrijas informatīvo ziņojumu par krīzes ietekmi uz Eiropas tūrisma nozari.

Šodien Eiropas tūrismu ministru videokonferencē Latvija kopā ar citām ES dalībvalstīm piedāvā risinājumu tūrisma operatoriem - izsniegt vaučerus jeb galvojumu ar konkrētu termiņu klientiem, kas iegādājušies tūrisma pakalpojumu, ko nav bijis iespējams saņemt Covid-19 ierobežojumu dēļ. Tas palīdzētu tūrisma operatoriem nenonākt līdz maksātnespējai, norādīja Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Vita Anda Tērauda.

„Pieeja, ka tūrisma operatori nevis atmaksā klientiem naudu par nenotikušajiem ceļojumiem, bet gan tā vietā piedāvā garantiju ceļot vēlāk, kad beigsies kustību ierobežojošie pasākumi un atjaunosies tūristu plūsma, palīdzētu izdzīvot daudziem tūrisma uzņēmumiem. Tas ļautu tūrisma kompānijām turpināt strādāt un nebankrotēt, kā arī noturēt cilvēku pieprasījumu pēc pakalpojumiem, kad ceļojumi atsāksies,” uzsvēra V.A.Tērauda.

Vienlaikus komisijas priekšsēdētāja akcentēja, ka patlaban, kamēr pasažieru pārvadājumi ir ierobežoti, būtu jādomā, kā stimulēt un atbalstīt vietējo tūrismu pēc ārkārtējās situācijas atcelšanas, it īpaši reģionos.

Ekonomikas ministrija šodien komisijas sēdē deputātus informēja, ka Covid-19 radītā krīze īpaši jūtami ietekmējusi tieši tūrisma nozari, it īpaši starptautiskos pasažieru pārvadājumus, tūrisma mītnes, kā arī citus saistītos uzņēmumus. Latvijā tas skāris aptuveni trīs tūkstošus uzņēmumu, un aktuālie dati liecina, ka lielākā daļa darbinieku minētajā nozarē ir jau atlaisti.

Savukārt nevalstisko organizāciju (NVO) pārstāvji norādīja, ka, domājot par nākotni, pēc ierobežojumu atcelšanas būtu svarīgi mudināt vietējos iedzīvotājus doties arī uz attālākajiem Latvijas reģioniem, tādējādi veicinot reģionālo tūrismu. Tāpat NVO pārstāvji aicināja nozaru ministrijas iesaistīt dažādu atbalstu pasākumu īstenošanā arī tūrisma nozares asociācijas.

Deputāti šodien sēdē sprieda arī par vietējo ēdināšanas uzņēmumu darbu krīzes laikā, kā arī par kritērijiem šo uzņēmumu atbalstam.

 

Saeimas Preses dienests

Piektdien, 29.martā